„Mulle on suureks auks viibida Lublini Katoliiklikus Ülikoolis, türanniale moraalse vastuseisu keskuses – olgu selleks aegade jooksul olnud natsitürannia või kommunism,“ ütles president Ilves oma kõnes doctor honoris causa tiitli üleandmise tseremoonial, teatas vabariigi presidendi kantselei pressiesindaja.

Riigipea sõnul on Lublini Katoliiklikust Ülikoolist pärit mitmeid suuri poolakaid, teiste hulgas Karol Wojtyla, siinse eetika õppetooli juhataja enne tema valimist paavst Johannes Paulus II-ks.

President Ilves mälestas oma kõnes Smolenski lennukatastroofis hukkunud president Lech Kaczyńskit ja ülikooli vilistlast ning oma head sõpra, Poola presidendi kantselei aseriigisekretäri Mariusz Handzlikku: “Vaid nädal enne tragöödiat arutasime Mariusziga Euroopa Liidu ja NATO tuleviku üle”.

Kõneldes Euroopa Liidust avaldas president Ilves muret, et ka kuus aastat pärast Eesti, Poola ja teiste riikide liitumist nimetatakse meid ikka veel uuteks liikmesriikideks. “Oleme sunnitud tõdema, et nn uusi liikmeid lihtsalt ei võeta ühenduses nii tõsiselt kui vanemaid liikmeid. Ometi on täna oma majandusega vastutustundlikult ümber käinud ning fiskaalpoliitika reegleid järginud pigem uued kui vanemad liikmed,” märkis president Ilves.

“Väidan, et vaid üheskoos tegutsedes on meil võimalik ületada jagamine uuteks ja vandeks,” sõnas president Ilves. “Me ei tohi ka ise sellele mentaliteedile järgi anda, meie hääl peab kõvemini kõlama.”

Tema sõnul pole ühelgi teisel riigil peale Poola, kes ainsana suutis 2009. aastal näidata majanduskasvu, suuremat õigust nõuda Euroopa Liidult selgust: “Selgust nii ühenduse välispoliitikas kui ka fiskaalpoliitikas. Eesti seisab selles asjas teie kõrval,” rõhutas riigipea.

President Ilves kohtus ka Lublini Katoliikliku Ülikooli rektoraadiga ning asetas lilled Johannes Paulus II ja kardinal Wyszyński mälestusmärgi juurde.

Õhtul külastab Eesti riigipea Varssavis ka Powązki sõjaväekalmistut, kus ta asetab pärja Smolenski lennuõnnetuses 10. aprillil hukkunud Poola diplomaadi ja presidendi kantselei aseriigisekretäri Mariusz Handzliku hauale.

Homme kohtub president Ilves Varssavis Poola Vabariigi presidendi kohusetäitja, seimi spiikri Bronisław Komorwoskiga ning Poola välisministri Radosław Sikorskiga.