“NATO peab jätkuvalt oma põhiülesandele — kollektiivkaitsele — pöörama suurt tähelepanu,” ütles president Ilves pressiesindaja teatel. “Selleks tuleb alliansil suurendada oma nähtavust, usutavust ja võimekust.”

President Ilvese sõnul on NATO kohaloleku ja nähtavuse positiivne näide Balti riikide õhuturbeoperatsioon, mis algas 2004. aastal.

“See NATO liitlaste — sealhulgas Saksamaa — operatsioon on ühelt poolt olnud parim näide NATO kohalolekust ja Baltimaade allianssi kuulumisest, teisalt aga andnud tugeva panuse piirkonna julgeolekusse, aidates lõpetada meie õhuruumi rikkumised,” selgitas president.

President Ilves ja kaitseminister Jung kõnelesid ka olukorrast Afganistanis, kus NATO juhitud operatsioonil osalevad mõlema riigi sõjaväe üksused.

“Seoses Afganistani presidendivalimistega ootavad meid seal ärevad ja paljuski otsustavad kuud, kui NATO edukuse määrab suuresti allianssi ning tema liitlaste otsustavus ja pühendumine stabiilse, turvalise Afganistani nimel,” sõnas Ilves.

President Ilves ja Angel Merkeli kristlike demokraatide ridadesse kuuluv kaitseminister Jung arutasid ka eilsete Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi.