Helsingis viibides andis Ilves Soome ajalehele pikema interneti ja internetiturvalisuse teemalise intervjuu. Helsingin Sanomat kirjutas, et just Ilvese tugeva küberturvalisuse tausta tõttu leidis Ilves, et NSA saladusi paljastanud Edward Snowdeni informatsioonis on palju jama.

Tema sõnul on ei loe NSA kõiki e-kirjasid, mida inimesed saadavad. "Lehti lugedes on tekkinud pilt, et tehnoloogiast mitte aru saavad inimesed arvavad, et NSA loeb kõigi emaile. Ei loe," lausus kaaskonnast ümbritsetud Ilves.

Ta lisas, et kõik suuremad riigid suudavad teha sama, mida NSA. Kindlasti suudavad seda Ilvese sõnul teha 82 miljoni elanikuga riigid, viidates Saksamaale, mille juhtkond oli väga nördinud kantsler Angela Merkeli telefoni pealtkuulamisest.

Ta viitas uuesti sellele, et NSA suudab leida seoseid inimeste vahel, mistõttu kui NSA suudab leida seose võimaliku terroristi ja Helsingi liiklust reguleeriva inseneri vahel, siis on see tema hinnangul õigustatud tegevus.

"Viimase 20 aasta jooksul, isegi kui su telefon on hiiglaslik vana Nokia, pandi see tähtsate asjade ajaks sahtlisse või karpi. Tean, et kõike, mida praegu oleme rääkinud, võidakse pealt kuulata," lausus Ilves. Tema sõnumiks oli, et tähtsaid asju pole kunagi räägitud seal, kus telefon on pealtkuulatav või meilid on jälgitavad. "Seda ei ole kunagi tehtud ega tehta ka nüüd," lisas Ilves.

Ilvest silmnähtavalt häiris see, aga ta väljendas seda läbi naeru, kuidas ELi maades on ülereageeritud USA luuramisele, sellal kui Saksamaa on reklaaminud, et vajab inimesi, kes suudavad sedasama teha. "Kutsun seda Olof Palme inimõiguste käsitluse koolkonnaks. See tähendab, et inimõiguste rikkumine on seda raskem, kui palju kaugemal Stockholmist see toimub. Eestlasi lohistatakse Siberi vangilaagritesse, aga kui USA sekkub Tšiili asjadesse, siis tuleb häält teha," kritiseeris Ilves.