Riigipea külastas piirivalve tugipunkti Vaindloo saarel, tutvus piirivalvelaevaga PVL-107 “Kõu”, sai ülevaate Eesti merepiiri valvamisest, pääste- ja reostustõrjevõimekusest ning vaatas Käsmus vabatahtlike mere- ja järvepäästjate näidisõppust, teatas presidendi kantselei.

“Kui Euroopa Liit võib olla kindel, et ühenduse siinne välispiir on hästi valvatud ja kaitstud, siis Eesti inimesed võivad olla kindlad, et meie pääste- ja reostustõrje muutub järjest paremaks,” sõnas president Ilves.

See eeldab jätkuvaid investeeringuid päästetööde ja reostustõrje korraldamiseks, head suhtlust meie lähinaabritega ning tihedat koostööd Eesti erinevate ametkondade vahel, kus kõik mõistaksid enda eesmärgina inimeste aitamist, loetles riigipea.

“Aga vajalik, lausa hädavajalik, on ka iga inimese mõistlik meel, et keegi ei istu uljalt skuutrile ja ei sõida end horisondi suunas täpiks, nagu ütlevad piirivalvurid, kes peavad siis need hulljulged tagasi koju tooma,” lausus president Ilves.

Riigipea pidas oluliseks samuti vabatahtlike mere- ja järvepäästjate abi just rannakülades, kus ehitatakse järjest enam väikseid paadisadamaid, ent piirivalve või päästeteenistuse sinna jõudmine õnnetuse korral võib aega võtta.

“See vabatahtlikkus näitab teie vastutustunnet ja hoolivust,” tunnustas president Ilves.

Eesti riigipead saatsid põhjapiiril politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt, tema asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt ja mereoperatsioonide büroo juht Kalmer Sütt, samuti Põhja prefekt Elmar Vaher, Ida prefekt Aldis Alus ning nende prefektuuride piirivalvebüroode juhid Ivo Utsar ja Aimar Köss.