Toomas Hendrik Ilvese hinnangul tulid Araabia kevad, Ukraina oranž revolutsioon ja Maidan seestpoolt. "Ei olnud ka rooside revolutsioon Gruusias, ei olnud Eesti, Läti laulvad revolutsioonid kellegi kätetöö, ei olnud ka Praha kevad väljastpoolt tehtud," kinnitas Ilves Vikerraadio saates "Reporteritund".

"See väide on niivõrd absurdne. Igaüks, kes on kokku puutunud nende ühiskondadega, kus käivad repressioonid, kus on autoritaarsus, siis nad teavad, et inimesed ei salli seda, nad ei taha seda. See on täiesti seestpoolt tulnud," rääkis ametist lahkuv president.

"Küll aga on kasulik väita, et seda tegid teised jõud. See alavääristab inimese hinge, et nad poleks muidu vastu hakanud autoritaarsele süsteemile, kui see poleks väljastpoolt tehtud. See on paranoiline fantaasia," selgitas president, lisades, et Nõukogude Liit ütles omal ajal sama ka Ungari ja Praha ülestõusude kohta.

Saatejuht mainis küsimuses, mis puudutas Venemaa ja lääneriikide väärtussüsteemi erinevust, ka Venemaa välisminister Sergei Lavrovi ja tema kategoorilist vastuseisu mingisugustelegi muutustele Venemaal.

"Mis puudutab seda mainitud inimese [Sergei Lavrov - toim.] väärtussüsteemi, siis kuigi ta võib pikalt ja laialt sõimata degradeerunud, dekadentlikke lääne väärtusi, siis tema enda tütar on minu ülikooli vilistlane ja nagu ma aru saan, ta ei taha minna tagasi," vastas Ilves.