“Need inimesed seal üleval, kes hoolitsevad, et meil siin all kõik hästi oleks, ütlesid, et siia on täna kogunenud umbes 100 000 inimest,” sõnas Ilves oma tänukõnes korraldajatele, osalejatele ja pealtvaatajatele.

“Laul ja tants hakkab “tööle” — see tähendab, et haarab meid kaasa ja puudutab meie hinge — kõige võimsamalt siis, kui nendes on ühendatud äratundmise rõõm ja uuestitegemise tahe. Isetegemise rõõm,” sõnas riigipea.

“Siis, kui on ühendatud iidne tava ning uus ja edasipüüdlik. Just selline on tänane pidu — kaasaegne, aga samas sajandite sügavuste ja meile omaste juurtega.

Me kõik tundsime, kuidas nendel päevadel laulu- ja tantsuvägi meid tugevalt puudutas. Näen selles meie noorte sisu. Me näeme vihjet selle kohta, millises Eestis me elame algavatel aegadel.

Ilmapuu on see, mis on hoidnud meie rahvast siin. Ja pole kahtlust, et uus põlv, kes meie elu siin maal kujundama hakkab, saab just sellelt samalt ilmapuult oma toe ja väe. Nii tekib ja kestab järjepidevus.

Kord me laulsime end rahvaks. Kord me laulsime end vabaks. Neil päevil olete teie, lauljad ja tantsijad, meid kõiki suuremaks ja võimsamaks laulnud, reipamaks ja nooremaks tantsinud. Viige see tunne oma kodudesse ja oma koolidesse,” sõnas Ilves.

Täna õhtul kell 19.15 lõppes Tallinna lauluväljakul X noorte laulu- ja tantsupidu “Ilmapuu lävel”, kus kokku osales üle 35 000 laulja, tantsija ja instrumentalisti koos saatjatega, teatasid peo korraldajad.

Tantsupeol “Lävel” osales 127 tantsurühma rohkem kui 7800 tantsijaga, lisaks peoliste täiskasvanud saatjad, ühtekokku 9000 osalejat. X noorte tantsupeo kunstiliseks juhiks oli Maido Saar ja lavastajaks Margus Kasterpalu.

Kella 13.00 Tallinna lauluväljakul alanud X noorte laulupeol “Ilmapuu” osales kokku 831 koori enam kui 26 000 lauljaga, lisaks 47 orkestrit üle 1600 noore pillimängijaga ja peoliste täiskasvanud saatjad. Samuti osaleb laulupeol 14 väliskollektiivi üle 600 muusikuga Lõuna-Aafrika Vabariigist, Norrast, Saksamaalt, Austraaliast, Kanadast ja Rootsist. X noorte laulupeo kunstiliseks juhiks oli Aarne Saluveer ja lavastajaks Margus Kasterpalu.

Kokku käis kolme päeva jooksul noortepeol 65 424 piletiga pealtvaatajat. Tänasel laulupeol käis 42 819 piletiga pealtvaatajat, lisaks noortepeo osalised, nende õpetajad ja saatjad.

Eile ja üleeile toimunud tantsupeo kolmel etendusel käis 22 605 piletiga pealtvaatajat. Enim publikut oli I ja III etendusel, vastavalt 7138 ja 10 151 piletiga pealtvaatajat. Noorte tantsupeo teisel etendusel oli 5316 pealtvaatajat.

XI noorte laulu- ja tantsupidu toimub 1.- 3. juulini 2011. aastal.