“Vabadussõda oli sõda, mille võit tõi Eesti rahvale iseseisvuse ja vabaduse. See sõda ja võit selles sõjas väärivad mälestusmärki nagu on otsustanud ka meie riigikogu,” vahendab presidendi kantselei riigipea sõnu.

Kohtumisel presidendiga kõlasid argumendid nii Vabadussõja mälestusmärgi praeguse kavandi poolt kui ka vastu, samuti väljendati muret, et otsustamisprotsess on läbipaistmatu ega vasta 21. sajandi demokraatlikule valitsemistavale.

“Loodan, et Vabadussõja võidu mälestusmärgi püstitajad võtavad arvesse võimalikult palju kunstiringkondade asjalikke ettepanekuid, ilmutades demokraatlikule poliitilise kultuurile kohustuslikku lugupidamist,” ütles president Ilves, kutsudes erinevaid pooli koostööle. “Samal ajal loodan, et ka kunstiringkonnad on konstruktiivsed ja valmis mälestusmärgi rajajatega sisuliseks koostööks.”

Riigipea sõnul usub ta, et praegune olukord on heaks õppetunniks, kuidas tulevikus inimestele oluliste mälestusmärkide rajamisel tegutseda viisil, mis väldiks teravat vastasseisu.

Kohtumisel osalesid Doris Kareva, Mart Kalm, Ülar Mark, Marko Mäetamm, Rein Raud, Enn Soosaar, Marek Tamm ja Erkki-Sven Tüür.