Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind sõnas Delfile, et välisminister Paet osaleb 19.-23. septembril New Yorgis ÜRO peaassamblee 66. istungjärgu avanädalal ning selle raames toimuval Euroopa Liidu ministrite nädalal.

Lindi sõnul on eesmärgiks osa võtta ÜRO kõrgetasemelistest kohtumistest ning Euroopa Liidu välisministrite kohtumistest, samuti on välisministril mitmeid kahepoolseid kohtumisi ning plaan sõlmida diplomaatilisi suhteid.

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves kõneleb maailmaorganisatsiooni ees peaassamblee ülddebatil 21. septembril Eesti aja järgi eeldatavasti kella 19.30 ja 20.00 vahel. President räägib oma kõnes ÜRO rollist 21. sajandil, aga samuti näiteks Araabia kevadest, küberohtudest, keskkonnaprobleemidest.

President Ilves võtab New Yorgis osa läbipaistvale valitsemisele ja kodanikuühiskonna kaasamisele suunatud rahvusvahelise initsiatiivi – Avatud Valitsemise Partnerlus – avaüritusest. Eesti kui üks programmiga seotud riike on valmis jagama oma kogemusi avatud ühiskonnast.

President Ilves kohtub New Yorgis Balkani ühe võtmeriigi, Serbia liidri Boris Tadić’iga, et arutada olukorda sealses regioonis ning Serbia lõimumist Euroopa Liiduga.

Eesti riigipea osaleb koos teiste New Yorki saabunud riigijuhtidega ka Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama vastuvõtul, samuti Liibanoni riigipea Michel Sleiman’i ja Soome presidendi Tarja Haloneni korraldatud üritustel ning kohtub Wall Street Journal’i ja Financial Times’i majandusajakirjanikega.

President Ilves külastab New Yorgis ka Eestist pärit äritarkvara tootjat Erply, mida IT-asjatundjad on nimetanud kujundlikult “majandustarkvara Skype’iks”.

President Ilves koos Evelin Ilvesega kohtub New Yorgi eestlaskonnaga sealses Eesti Majas.

Evelin Ilves kõneleb New Yorgis ÜRO Soome esinduse korraldatud koolitoidu tervislikkusele pühendatud rahvusvahelisel konverentsil.

Paet esineb järgmise nädala jooksul sõnavõtuga peaassambleel mittenakkuslikke haigusi käsitleval kõrgetasemelisel kohtumisel ning tuumaohutuse teemalisel kõrgetasemelisel kohtumisel.

Minister osaleb ka Euroopa Liidu ja USA ning Euroopa Liidu ja Venemaa välisministrite kohtumistel ning õhtusöögil USA riigisekretär Hillary Clintoniga.

Samuti on välisministril kavas kahepoolsed kohtumised Jordaania, Indoneesia, Gruusia, Tai, Suurbritannia, Iisraeli, Brasiilia ja Palestiina välisministritega ning Ameerika Juudi komitee esindajatega.

Plaanis on allkirjastada diplomaatilised suhted Nauru ja Lesothoga. Välisminister osaleb ka frankofoonia riikide välisministrite kohtumisel. Paet võtab osa ka aruteludest Palestiina staatusest ÜROs.

Välisministri delegatsiooni kuuluvad veel välisministeeriumi poliitikadirektor, rahvusvaheliste organisatsioonide büroo direktor, välisministri nõunik ja pressiesindaja.