“See on tekst, mis räägib lootusrikka tuleviku lävel seisvast kodanike riigist, võrdsete kodanike riigist,” vahendab presidendi kantselei riigipea sõnu.

“See räägib õigusriigist, kui vastandist Vene impeeriumile,” lisas Ilves.

“Kõik Eesti Vabariigi kodanikud leiavad ühtlast kaitset vabariigi seaduste ja kohtute ees… Rahvuslistele vähemustele kindlustatakse nende õigused… Kõik kodanikuvabadused peavad kogu Eesti piirides vääramata maksma… Valitsusel tuleb sisse seada kohtuasutused kodanikkude julgeoleku kaitseks…,” loetles president Ilves iseseisvusmanifestis kirjutatut.

“Need põhimõtted on täpselt samad, millele Eesti Vabariik peab alati toetuma. Need on vabadused ja õigused, mille eest tuleb meil hoolt kanda ka täna, homme, iga päev. Ja mitte hetkekski ei tohi järele anda kiusatusele kuidagi lihtsamalt hakkama saada, mõnda iseseisvusmanifestis loetletud vabadust ja õigust hüljates,” kõneles riigipea. “Meil tuleb hoida ja kaitsta võimalust elada kodus, kus kord ja õigus valitseks.”

President Ilves pidas oluliseks, et iseseisvusmanifest kuulutas põhimõtteid, mida saab kokku võtta ühe sõnaga: demokraatia.

“Vaadates maailma lähemal ja kaugemal, siis me näeme, et mitte kõik rahvad ei saa demokraatiast rõõmu tunda. Me näeme demokraatia hülgamist ja teame, mis siis edasi juhtub. See on kurb ja ohtlik pilt,” rääkis riigipea.

“17 aastat tagasi iseseisvuse taastanud Eesti on oma valiku teinud. Eesti Vabariik on jäänud truuks iseseisvusmanifesti ideedele, mis kõlasid esimest korda just siin, Endla seltsimaja rõdul,” ütles president Ilves.

“Tunnustagem nüüd oma riigi väljakuulutamise monumendilt katet tõmmates neid riigimehi 90 aastat tagasi, kes julgesid demokraatlikust Eestist unistada ning kellel oli jõudu ja oskusi see unistus teoks teha. Meie ülesanne on oma riiki hästi hoida,” sõnas riigipea.