“Eesti on toetanud ja toetab edaspidigi demokraatlikku Gruusiat ning teie riigi püüdlusi lõimuda Euroopa Liidu ja NATO-ga,” kinnitas president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Gruusia välisministri Maia Panjikidzega.

“Gruusia valmisolekut nende organisatsioonidega liitumisel tuleb hinnata ainult Gruusia enda saavutuste järgi, mõjutajaks ei saa olla Euroopa Liidu ja NATO välised hoiakud,” ütles president Ilves. “Eesti lähtub jätkuvalt avatud uste poliitikast ning põhimõttest, et igal riigil endal on suveräänne õigus otsustada, millistesse organisatsioonidesse kuuluda.”

Eesti riigipea avaldas heameelt, et möödunud aasta parlamendivalimised ja võimu korrektne üleandmine kinnitasid Gruusia pühendumust demokraatlikele väärtustele.


“Samas kehtivad endiselt sõnad, mida ütlesin viis aastat tagasi Tbilisis, kohtumistel tollase valitsuse ja tollase opositsiooniga: Eesti nagu ka Euroopa Liidu ja NATO toetus kuulub Gruusia reformipüüdlustele, mitte aga konkreetsetele persoonidele; võimude ja opositsiooni suhteid peab iseloomustama koostöö, teineteisest lugupidamine ja hoidumine sammudest, mis lõhestaksid ühiskonda teisele poole rahumeelse poliitilise võitluse joont,” kordas president Ilves jaanuaris 2008 öeldut.

Kõneldes Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast, kinnitas ta Eesti jätkuvat toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele. Eesti riigipea sõnul on selles keerulises probleemis lahenduseni jõudmise parim tagatis demokraatlik, poliitiliselt stabiilne, välissuhtlemises edukas ja majanduslikult kasvav Gruusia.