„Kui keegi nõuab „rohkem Euroopat“, siis peaksime täpsemalt teadma, mida me „Euroopa“ all mõtleme,“ sõnas Eesti riigipea.


Ilves tuletas meelde, et möödunud nädalal lahkus Euroopast viimane Ameerika Ühendriikide tank, mis tähendab Euroopale senisest suuremat julgeolekualast vastutust ja vastutamist.

„Meil endil tuleb võtta oma julgeolekut tõsiselt ning mõelda ja otsustada, mida edasi teha. Ohud ei ole maailmast kadunud. Me peame täiskasvanuks saama ja Euroopas lisaks majandusele ka julgeoleku tulevikku kujundama. Vastasel korral võime end ootamatult leida täbarast olukorrast,“ hoiatas Ilves.

Euroopal tuleb võtta tõsiselt ka enda kehtestatud reegleid ja norme, rõhutas ta, sest praegu on siin näha vastuolu kokkulepitu ja kokkulepete mittetäitmisel ometi kehtiva solidaarsuse vahel.

„Peame selgemalt kokku leppima, milliseid reegleid tõepoolest kõik ühiselt järgime. Kui me seda ei tee, võib isegi Euroopa osutuda maailma jaoks liiga väikseks,“ ütles Eesti riigipea.

„Kui ühendame nelja Visegradi riigi, kolme Balti riigi ja veel Põhjamaade hääled, saame juba väga tugeva jõu, toetamaks Euroopas meile olulisi asju – Euroopa Liidu laienemist, idapartnerlust ja tugevad Atlandi-üleseid suhteid. Vajame vaid tihedamat poliitilist koostööd, et oma hääl kuuldavale tuua,“ rääkis president Ilves.

Eesti riigipea kõneles julgeolekufoorumil Globsec koos Itaalia endise välisministri Franco Frattini, mõttekoja Centre for European Reform direktori Charles Granti, Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčoviči ja Slovakkia välisministri Miroslav Lajčákiga.

Täna kõneleb president Ilves ka Globseci ametlikul õhtusöögil küberkaitse teemal.

Kolmepäevane Globsec koondab Euroopa välis- ja julgeolekupoliitikas olulisi avaliku arvamuse kujundajaid, poliitikuid ja mõttekodade esindajaid ning on Kesk-Euroopa esinduslikuim julgeolekufoorum.