President Ilvese hinnangul on oluline, et kõik Euroopa Liidu riigid järgiksid euroala säilitamise nimel kehtivaid reegleid ning jagaksid ühist arusaama fiskaalvastutusest, kuid ühtlasi on selge, et kriisi lahendamine vajab solidaarsusest enamat, vahendab presidendi kantselei pressiteenistus.

„Selle "enama" lahutamatu osa on vastutustunne Euroopa Liidu kui ühenduse ja iga meie liikmesriigi ees," tõdes ta.

President Ilves lisas, et euroala finantskriisi puhul ei ole enam tegemist lokaalse, vaid globaalse kriisiga ja kui seda ei taheta ega suudeta lahendada, võib see lõpuks kaasa tuua demokraatiakriisi: vastutustundlike riikide kodanikud pole nõus lõpmatuseni aitama vastutustundetuid maid ning see rahulolematus hakkab ohustama euromeelsete riikide sisemist stabiilsust ja turvalisust.

“Samaaegselt peab Euroopa toime tulema enda rolli määratlemisega muutuvate jõuvahekordadega maailmas,” ütles Ilves.

Eesti riigipea sõnul on murettekitav, et kuigi me oleme keset pidevalt muutuvat ja fundamentaalselt ümberkorralduvat Euroopat, räägime me ikka veel Euroopa Liidu “uutest” ja “vanadest” liikmesriikidest.

“Tänaseks on Eesti ja Poola olnud Euroopa Liidus sama kaua kui Rootsi, Soome ja Austria ajaks, mil meie liitusime ühendusega. Ometigi pole keegi neile kunagi viidanud kui “uutele liikmesriikidele”. Vananenud arusaam idast ja läänest on Euroopa Liidus visa kaduma,” märkis Eesti riigipea.

Varssavis toimuv Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) kaheksas aastakohtumine keskendub erinevatele välispoliitikat puudutavatele teemadele nagu euroala finantskriis ja Euroopa Liidu tulevik.

President Ilves osales aastakohtumise avapaneelis koos Saksamaa endise välisministri Joschka Fischeri, Briti endise välisministri David Milibandi, Poola välisministri Radosław Sikorski ning Soome eelmise välis- ja nüüdse väliskaubandusminister Alexander Stubbiga.

President Ilves kohtub Poola töövisiidi käigus ka president Bronisław Komorowski ja välisminister Radosław Sikorskiga.

Tagasi Eestisse jõuab riigipea täna õhtul.