Konverentsil "Eesti pärast eurot" briti ajakirja The Economist ajakirjaniku Edward Lucasega avaliku aruteluvooru pidanud president Ilves keskendus Eesti eelmise, 1990ndate aastate eduloo võtmeaspektidele ning kutsus avalikkust üles arutlema selle üle, kas ja mil viisil me saaksime oma suhtelisi eeliseid ka edaspidi rakendada.

"Me pöörasime Eesti väiksuse oma eeliseks - me muutusime kiiresti. Me valisime depolitiseeritud ametnikkonna tee. Me ei võtnud üks-ühele üle kõiki soovitusi, mida teised riigid meile jagasid. Me leidsime sihtideni jõudmiseks oma tee," üldistas Ilves.

Riigipea hinnangul tuleb Eestil keskenduda edaspidi pikaajalistele eesmärkidele, kuivõrd neid ei ole võimalik lahendada "projektipõhiselt".

"Eurole üleminek on meie järjekordne üldrahvalik "projekt". Nüüd tuleb meil mõtelda, kuidas rakendada oma loovus ja leidlikkus oma tänaste eesmärkide teenistusse ning mitte muutuda konservatiivseks ja hoida jäigalt kinni neist lahendustest, mis olid edukad 15 aastat tagasi," ütles Ilves.