Ilves ütles usutluses Vikerraadiole, et kahepoolsete lepingute sõlmimine on küll parem kui mitte midagi teha, kuid ta ei saa loogikast tegelikult aru, vahendab ERRi uudisteportaal.

President rõhutas, et Venemaa pahameel NATO osas ei tulene mitte sellest, et NATO iseenesest oleks väga ohtlik, vaid pigem sellest, et seal on USA roll nii suur.

"Ma ei tea, kas on poliitiliselt geniaalne sõlmida kahepoolseid lepinguid USA-ga, kes Venemaa silmis on kogu see kurja juur. Kas see annab seda efekti, nagu nad vist loodavad, et NATO-sse küll ei astu, aga teeme siis kahepoolsed lepingud USA-ga. Ma ei tea, kuidas reageeritakse sellele," rääkis Eesti riigipea.

Küsimusele, miks tekitas Ilvese väljaütlemine, et NATO uks võib jääda kinni, kui olukord on juba väga tõsine, väga elavat vastukaja, vastas Ilves küsimusega, kas ta on midagi valesti öelnud.

"See algas küsimusest, kas meie saaksime NATO-sse praegu, kui me ei oleks saanud 2004. aastal. Usun, et enamik inimesi NATO-s ütleks, et ei," lausus Ilves. "Me juba teame, et öeldakse stiilis, et olukord on praegu nii tundlik."