Ilves tunnistas, et muidugi on venelaste lõimumine küsimus, millega tuleb Eestis tegelda. "Kuid teisalt ei hakka Eesti kui riik, mida on okupeeritud, kodakondsust automaatselt andma. Eesti oli okupeeritud ja kõik muu tuleneb sellest."

"Lõimumise tempo on tegelikult üsna hea. Muidugi meeldiks meile, kui see oleks kiirem, aga ta ei ole ja me ei kavatse sundida inimesi eesti keelt õppima," rääkis Ilves. "Kui sa ei taha eesti keelt õppida, siis ära õpi. Nüüd kehtib nõue, et alates 10. klassist toimub koolides osa õppest eesti keeles. Mind hämmastab, et on inimesi, kes on selle vastu. Mis mõttes? Kas te tahate, et teie lastel oleks vähem võimalusi?" küsis ta läti ajakirjanikult.

Vene koolide kaotamist näeb Ilves kunstlikult üles tõstetud küsimusena. "Lihtsalt mõelge selle peale, kas te tahate, et teie laps kasvaks üles ükskeelsena riigis, kus kõik räägivad teist keelt. Kas te tahate, et teie laps ei õpiks üht Euroopa Liidu ametlikku keelt? See on kuidagi veider."

Küsimusele, et Lätis näib lõhe kahe kogukonna vahel pärast eelmisi valimisi olevat laiem, vastas Ilves: "Ärgem kasutagem sõnu, mida meile peale surutakse. Eestlased ei ole kogukond, Eesti on rahvusriik ja samuti on seda Läti. Ma ei nimetaks lätlasi iialgi kogukonnaks!"

"Minu arvates on see enesemääratluse küsimus," jätkas Ilves. "On palju inimesi, keda peetakse etniliselt venelasteks, aga nad räägivad eesti keelt. Neil on lihtsalt vene nimed, kuid nad kuuluvad Eesti ellu. Ma pean silmas seda, et ajan kellegagi juttu ja saan siis alles hiljem teada, et ta on venelane. Ma ei mõtle sellele, mis rahvusest keegi on – see ei ole tähtis."

"On inimesed, kellele meeldib elada Euroopa riigis, kus valitseb liberaalne demokraatia, ja siis on arvatavasti need, kellele ei meeldi elada liberaalses demokraatias ja kellel on deržaava-mentaliteet. Nende jaoks on väike, väeti, ebaoluline riigike solvav, juba selle olemasolu on solvav."

"Mida ma saaksin sellise mõtteviisi suhtes teha?" jätkas Ilves. "Igatahes ei kavatse ma sellele vastu tulla. Ma olen demokraatliku riigi demokraatlikult valitud president ja kui on inimesi, kes arvavad, et nad tahaksid pigem elada autoritaarse korra all, siis, kahju küll, ma ei kavatse nendega kaasa mängida ega öelda: jah, teil on õigus, meil peaks tõesti olema autoritaarne riigikord."