“Eesti kaitseväelased Afganistanis on olnud head sõdurid. Eesti on olnud Afganistanis kindel liitlane NATO-s ja kinnistanud enda tõsiseltvõetavust rahvusvaheliselt, ” ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega, teatas vabariigi presidendi kantselei.

2014. aasta suvi on praeguste plaanide järgi piiriks, mil Eesti kaitseväe lahingukompanii lahkub NATO operatsioonilt Afganistanis. Pärast seda jäävad sinna meie erioperatsioonide üksus, staabiohvitserid ja väikesearvuline toetusüksus.

Kaitseminister Reinsalu selgitas president Ilvesele kui riigikaitse kõrgemale juhile, kuidas vähendavad oma osalust Afganistani operatsioonil Eestile lähedased liitlased Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia ja Taani.

Kindralmajor Terras rääkis, millised on Eesti kompanii ülesanded praegu ja kuidas need muutuvad eesoleva aasta jooksul. Ta kirjeldas, kuidas maandada julgeolekuohte seoses vägede vähendamisest tulenevate riskidega ja mil moel korraldada Eesti kontingendi varustuse kojutoomist.

Ilves: olulised on suhted USA ja Ühendkuningriigiga

„Panustamine Afganistani operatsiooni on Eesti jaoks eelkõige julgeolekupoliitilise kaalukuse ja strateegiliste liitlassuhete hoidmise küsimus. Seetõttu on äärmiselt oluline säilitada tulevikus kindlad liitlassuhted USA ja Ühendkuningriigiga nagu ka teiste suurte NATO liitlastega,” rõhutas Ilves.

Teise olulise teemana räägiti kohtumisel selle aasta tähtsamatest õppustest. Nende hulgas olulisem on Kevadtorm ja Sabre Strike Eestis ning NATO suurim LIVEX Steadfast Jazz Poolas tänavu novembris.

“Nii need kui ka mitmed teised õppused kinnitavad ühelt poolt Eesti iseseisva kaitsevõime tugevust ning teisalt NATO kui kaitsealliansi heidutusvõimet, nähtavust, usutavust.”

President kohtub kaitseministri ja kaitseväe juhatajaga regulaarselt, et olla informeeritud olulistest kaitse- ja julgeolekupoliitilistest arengutest.