"Eesti on üks viiest NATO liitlasriigist Euroopas, kes täidab oma kahe protsendi kaitsekulutuste lubadust. Võitles, ilma piiranguteta, NATO ainsas artikkel viie operatsioonis Afganistanis," seisab Ilvese ingliskeelses postituses.

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump ütles kolmapäeval intervjuus ajalehele New York Times, et kui ta presidendiks valitakse, ei kaitse ta NATO liitlasi rünnaku korral automaatselt, vaid vaatab kõigepealt, milline on nende panus allianssi.

Trump seadis kahtluse alla, kas ta jätaks automaatselt kehtima julgeolekugarantiid, mis annavad NATO 28 liikmesriigile kindluse, et USA sõjaväe kogu jõud on nende selja taga, kirjutab New York Times.

Küsimusele Venemaa ohu kohta Balti riikidele vastas Trump, et kui Venemaa Balti riike ründaks, otsustaks ta, kas viimastele appi tulla, alles pärast seda, kui on üle vaadanud, kas need riigid on täitnud oma kohustused USA ees.

„Kui nad täidavad oma kohustused meie ees, on vastus jah,“ ütles Trump.

„Me hoolitseme kõigepealt selle riigi eest, enne kui muretseme kellegi teise pärast maailmas,“ seletas Trump lahti oma hüüdlause „Ameerika kõigepealt“.