President Ilves tõdes, et kuigi Eesti on esimene, kes riigina langes küberrünnaku alla, võiks ta rääkida ainult küberteema tumedast poolest, kuid tal on heameel kõneleda just Eesti näitel selle valdkonna positiivsest küljest, teatas presidendi kantselei pressitalitus.

Eesti riigipea joonistas enam kui poolesaja riigi otsustajale, kes kogunesid Suurbritannia välisministri William Hague’i kutsel Londonisse, rahvusvahelisele konverentsi ühe peaesinejana pildi uueaegsest e-Eestist, kus on X-tee, digitaalne allkiri, e-valimised, e-politsei, digiretsept, paljude võimalustega portaal eesti.ee.

Kõik need Eestis juba igapäevaseks muutunud e-lahendused toetavad avatust ja demokraatiat, ohjeldavad korruptsiooni, muudavad meie inimeste elu riigiga suheldes kergemaks, resümeeris president Ilves, kes juhib ka Euroopa Liidu e-tervishoiu töörühma.

Tema sõnul on tähtis, et demokraatlikus ühiskonnas, kus kasutatakse järjest enam e-riigile omaseid lahendusi, oleks kodanike kohta kogutud andmed kättesaadavad neile kodanikele endile ning juurdepääs teistele oleks väga tõhusalt takistatud ja kontrollitud.