PPA peadirektori Elmar Vaheri asutuse krediitkaardiga tehtud mitte-nõuetekohaste ostude kulutšekid riigikogu korruptsioonikomisjoni kätte toimetanud endine töötaja Ilona Laido vallandati vormihanke läbikukkumise pärast. Umbkaudu samal ajal oli ta keeldunud Vaheri kuludokumente kinnitamast.

19. jaanuaril, kui Artur Talvik politsei- ja piirivalveameti direktori Elmar Vaheri krediitkaardikasutuse osas tekkinud küsimused avalikustas, ütles Vaher Kuku raadios, et Ilona Laido on ebaaus ja pahatahtlik inimene. Laido ütles toona, et ei saa enne midagi kommenteerida, kui töövaidluskomisjon on otsuse teinud. Kuna see otsus esmaspäeval tehti – töövaidluskomisjon ei rahuldanud Laido nõudeid PPA vastu, esitas ta nüüd oma nägemuse Vaheri skandaalist ja enda osast selle puhkemises.

„Sain 2. detsembril Deltas (dokumendihaldussüsteem DELTA – toim) teate, et pean kinnitama Elmari kuluaruande," rääkis siis veel PPA logistikabüroo juhtivspetsialistina töötanud Laido Delfile.

"Kui ma ei oleks olnud Vireeni nõukogu liige, siis ma oleksin selle kuluaruande lihtsalt ära kinnitanud. Ma ei oleks teadnud, et sellest võib mingi jama tekkida. Aga Vireeni nõukogu liikmena aastal 2012. pidime auditi ettekirjutusel lahti laskma tehase juhi, sest ta ajas segi riigi ja enda rahakoti (Vireeni loomsete jäätmete käitlemise tehase juht Ivo Väär kutsuti 2012. aastal ametist tagasi, sest kasutas isiklikeks ostudeks ettevõtte krediitkaarti - toim). Täpselt sama skeem. PPA-s ei ole nii kalleid saapaid, nagu Elmar ostis. Kui ma oleksin selle kinnitanud, siis ma oleksin seadust rikkunud. Siis oleks olnud otsene, ühene võimalus mind päevapealt lahti lasta. Ma ei riku seadust! Ma ei saa sinna midagi parata, ma ei riku seadust.“

Otsuse taga dokumentidega korruptsioonikomisjoni poole pöörduda oli Laido sõnul mitme PPA-s töötava inimese ühine otsus ja korruptsioonivastane seadus, mis annab kohustuse korruptsioonikahtlustest teavitada.

„Asi on kaugel kättemaksust. Kui ma tahaksin kätte maksta, mul oleks olnud selleks tuhat ja üks võimalust. Asi ei ole kättemaksus. Inimesed, kes mind tunnevad ja teavad, ei tule selle pealegi, et ma hakkaks kellelegi kätte maksma. Kui ma ei oleks saanud Elmariga hästi läbi, siis ma ei oleks läinud sel päeval, kui ma Deltas selle ülesande sain, Elmari juurde. Ma ei oleks talle öelnud, et ole hea, kirjuta mulle mingisugunegi põhjendus siia, mis annaks mulle aluse seda kuluaruannet kinnitada,“ rääkis Laido. „Oh, see ei ole üldse nii oluline. Jajah, küll ma vaatan,“ olla peadirektor vastanud.

Tekib küsimus, kas Ilona Laido lahkus töökohalt koos dokumentidega ning kas see oli eetiline ja õigustatud. Enda sõnul ei viinud ta Artur Talvikule originaaldokumente. „Need olid dokumentidest tehtud fotod. Originaale ei saagi võtta. Korruptsioonivastane seadus annab kohustuse teavitada korruptsioonist, mina täitsin oma kohust. Kuidas korruptsioonikahtlusest teada anda, see ei ole reguleeritud. Peab teada andma ja see peab olema tõendatud, aga kuidas te tõendate ilma paberita? Ma ei viinud neid suvalisse kohta. Ma ei viinud neid ajakirjandusse,“ kinnitas ta, et peab tšekkide kopeerimist õigeks.

„Mina ei läinud Artur Talviku juurde isiku küsimuses. See oli kokkulepitud kokkusaamine, see ei olnud minu initsiatiiv, rõhutan, siin taga on väga palju PPA töötajaid. Seda ma ei pidanudki Talvikule mainima. Artur Talvik sai need dokumendid sellepärast, et ta on riigikogu korruptsioonivastase komisjoni esimees. Mismoodi ta nendega edasi käitus, see on iseasi. Seda vastutust ei saa mina endale võtta - me ei ole südamesõbrad.“

Ent samas usub naine, et kui Artur Talvik ei oleks kahtlusi kohe avalikustanud, oleks need saladuseks jäänudki. „Ütleme nii, et tänases Eestis, kui tema poleks neid avalikustanud, ei oleks midagi juhtunud."

Elmar Vaheri reaktsioonile pärast seda, kui asi avalikuks tuli, ta hinnangut anda ei tahtnud. „Ma ei annaks hinnanguid. Mina niimoodi ei oleks käitunud, ma ei oleks seda krediitkaarti üldse võtnud. See on tema vastutus. Ta vastutab ühtlasi ka riigi turvalisuse eest, ühtlasi vastutab ka PPA maine eest,“ nentis Laido.

19. jaanuaril, kui Artur Talvik Elmar Vaheri krediitkaardikasutuse osas tekkinud küsimused avalikustas, ütles Vaher Kuku raadios, kui saatejuht küsis, kas ta vallandas töötaja, kes pidi viseerima Vaheri saabaste ja kõrvaklappide ostu: „Me oleme Ilona Laido lahkumise asjus saanud väga üksikasjalikud seletused. Tegemist oli ebaausa inimesega, kellega oleme täna töövaidluskomisjonis. Sellesama eksimuse tõttu on pidanud tegelikult oma tööd muutma ka teised inimesed. Näiteks sama büroo juht ei tööta enam selle koha peal, sest meil oli etteheiteid ka tema tööle. Ei vasta tõele, et selle ühe saapaostu pärast kedagi vallandatakse. Kindlasti mitte. Tegemist oli ilmselgelt pahatahtliku inimesega, kes töötas PPA-s,” lausus Vaher.