“Ilma saab ennustada kolme moodi: sea põrna pealt, sünoptikute kogemuste baasilt ja arvutusliku mudeli järgi,” ütles Delfile saadetud pressiteates EMHI peadirektor Jaan Saar. “EMHI kasutab peamiselt arvutuslikke mudeleid, millele lisanduvad sünoptikute teadmised-kogemused.”

HIRLAMiga on EMHI teinud koostööd juba paar aastat. “Oleme kogenud, et HIRLAMi numbriline mudel võimaldab lühiajalisemaid, täpsemaid ja tihedamini uuendatavaid ilmaprognoose, kuid enne ametlikku liitumist saime seda mudelit peamiselt eksperimendi korras kasutada,” rääkis Saar.

Liitumine annab juriidilise võimaluse rakendada HIRLAMi prognoosimismudelit EMHI operatiivseks prognoostegevuseks, mille tulemusena paraneb ilmaennustuste kvaliteet. Kuid kasutusele saab võtta ka mitmeid uusi rakendusi, mis aitavad arendada Eesti ilmateadusi ja kasvatada kaasaegset meteoroloogide põlvkonda. Seega on Eesti liitumine HIRLAMiga oluline samm nii kohalikele ilmateadlastele kui ka kogu Eestile.

HIRLAM ühendab Soome, Rootsi, Norra, Taani, Islandi, Hollandi, Iirimaa ja Hispaania meteoroloogiateenistusi. Konsortsiumi assotsieerunud liige on Prantsusmaa riiklik meteoteenistus Meteo France. HIRLAMi mudelite vastu tunneb huvi ka Hiina.

Eestil tuleb pärast HIRLAMiga liitumist tasuda liikmemaksu 8000 eurot aastas.