Üritusel osales ka oma äärmuslike vaadete poolest tuntud Iisraeli publitsist Avigdor Eskin, kes rääkis ajakirjanikele Iisraeli ühiskonnas valitsevast vastukajast „fašismi“ taassünnile Ukrainas, Lätis ja Eestis, kirjutab Läti Delfi.

Eskini sõnul üritavad võimud vältida pressikonverentsil luubi all olevat peaküsimust — Ida-Euroopa fašismiprobleemi, mis tekitab muret juudi traditsionalistidele ja esindab ühiskonna suurema osa huve.

Lisaks märkis Iisraeli publitsist, et suurel määral on Ida-Euroopa natsismi taassünnis süüdi Ameerika Ühendriigid, sest piirkonna valitsevad ringkonnad on Washingtoni mõju all on.

„Finantskriis nõrgendas järsult Iisraeli ladvikut ja ta on nüüd sunnitud pöörduma tagasi traditsionalistlike ringkondade poole, mille kohaselt ollakse nüüd loomulikult sunnitud reageerima sellele, mis Ida-Euroopas toimumas on,“ ütles Eskin.

Avigdor Eskinist

Avigdor Eskin on 1960. aastal Moskvas sündinud, kus ta alustas poolpõrandaluseid ivriidi ja judaismi õpinguid. Kuni 1979. aastal Iisraeli emigreerumiseni kiusasid võimud teda dissidentliku tegevuse (muu hulgas akadeemik Andrei Sahharovi toetavate lendlehtede levitamise eest) pärast taga.

Iisraeli kolinuna astus usukooli. Teenis armees ja osales 1982. aasta sissetungis Liibanoni. 1980ndate aastate algusest tegeleb publitsistikaga ja kuulub palestiinlaste vaenulikkuse poolest tuntud äärmuslikku erakonda Iisraeli Uued Parempoolsed.

1994. aastal organiseeris Iisraelis Tšetšeenias sõdivate Vene vägede toetuskampaaniaid. 1997. aastal sattus Iisraeli salateenistuse Shabak (ISA) huviorbiiti, kuna kavandas Templimäel asuva araablaste jaoks püha al-Aqsa mošee ründamist seapeadega.

2000. aastal deporteeriti Ameerika Ühendriikidest ning talle kehtestati sissesõidukeeld. Mõisteti kohtu poolt süüdi ekstremismile õhutamises, Palestiina poliitiku haua rüvetamises ja patsifistliku organisatsiooni kontori süütamise pärast 2001. aastal kaheks ja pooleks aastaks vangi.

Avigdor Eskin omab sooje suhteid Tänapäeva Vene natsionalismi isaks kutsutava kirjaniku ja poliitilise aktivististi Aleksandr Duginiga, kes on „karmi kätt“ pooldavates Vene ringkondades kõrgelt hinnatud tegelane.