“Praeguseks on leitud 70 tonni kasutamata liha, mille käitlemine on peatatud,” ütles Delfile veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel, lisades, et tegemist on hetkeseisuga ja kasutamata liha kogus võib suureneda.

Kuni sealihast võetavate laboriproovide vastuste saamiseni, ei ole liha võimaliku norme ületava dioksiinisisalduse kohta midagi võimalik öelda.

Samas on kümneid tonne liha jõudnud juba inimeste kõhtu. “Ainuüksi ühe ettevõtte logistikakeskusest on Iiri päritolu sealiha ostnud 200 väikeklienti,” tõi ta näiteks toitlustusasutuste umbes kümne kuni viiekümne kilogrammised ostud. See, et antud lihakogus ettevõtetel alles oleks, on vähetõenäoline.

Kommenteerides dioksiiniga saastatud Iiri sealiha kahjulikkust inimese tervisele, ütles Pärtel, et teaduslike ja Euroopa Komisjoni seiskohtade järgi mõjub lihas avastatud dioksiinikogus kahjulikult pikemaajalisel tarbimisel ja ühekordne tarbimine endast suurt ohtu ei kujuta.