Otsuse peab veel heaks kiitma valitsus ja Euroopa Liidu ekspertide komisjon, vahendab ERR Uudised.

Pikamäe on 2006. aastast Eesti riigikohtunik ja alates 2013. aastast riigikohtu esimees. Kohtunik on ta 2001. aastast.

Euroopa Kohtu kohtujuristid on nimetatud ametisse kuueks aastaks. Kohtujuristi, kelle asemele Pikamäe läheb, ametiaeg lõppeb käesoleva aasta oktoobris.

Ekspress on kajastanud, et valimisprotsessi ümbritsesid suured intriigid. Sel kevadel maabus Eesti valitsuse töölauale ootamatult kaebus Euroopa Liidu Kohtu kohtujuristi konkursi asjus. Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Julia Laffranque küsis, miks teda ei valitud Euroopa Liidu Kohtu kohtujuristi kandidaadiks.

Välisministeerium – nemad, vähemalt formaalselt, juhtisid riigisisest valikut – saatis kohtujuristi kohale kandideerima Madis Ernitsa. Laffranque jäeti Eesti-sisesel valikul kõrvale.

Siis läks asi aga eriti piinlikuks. Selle aasta juuni lõpus tuli teade, et Madis Ernits põrus ­kohtujuristi konkursi lõppvoorus. Ajalehtedes kommenteerisid õiguseksperdid seda kui šokeerivat uudist. Ernits on Tartu Ringkonnakohtu halduskolleegiumi liige. Samal ajal ka Tartu ülikooli õigusteaduskonna õppejõud, tuntud ja auhinnatud teadustööde autor. Igapidi väärikas kandidaat ja nüüd järsku Euroopa ekspertidele Eesti esitatud kohtunik ei sobinud.

Priit Pikamäe teataski siis, et tema soovib nüüd ise Euroopa Kohtu kohtujuristiks saada.