Harta 12-le alla kirjutanud reformierakondlane Ignar Fjuk ütles, et tänapäeva erakonnad on muutunud nagu holding firmadeks, kes keelavad, käsivad, poovad ja lasevad näiteks omavalitsustes ja nõukogudes.

Fjuk sõnas, et partei sees on igasuguse muutuse läbiviimine täiesti võimatu ja erakondades sisedemokraatia ei toimi. Fjuki sõnul tegutseb võim nagu oma programmi järgi.

Endine peaminister Andres Tarand märkis, et sundparteistamine pole Eestist kunagi kadunud. Ta nimetas Edgar Savisaare nime, kes rakendas neid mõtteid esimesena ja millega läksid teised kaasa.

Poliitbroileritele viidates sõnas Tarand, et aeg koolitab normaalse inimese paari aastaga nii, et ta parlamenti kõlbaks. Kartelle moodustatakse tema sõnul bensiinijaamades ja parteide rahastamises.

Tarand ei luba olukorrale välklahendusi, et kevadeks kõik kaunim on, aga olukord peaks tema sõnul siiski paranema.

Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop on enda sõnul tundnud sellest päevast kui Silver Meikar oma artikli avaldas vastuolulisi tundeid. Ta ütles, et ausust kiites peaksime mõtlema sellele, kas vilepuhuja on mõelnud, mis see endaga kaasa toob.

„Võime vaadata ka asja teist poolt – kas see oli paise, mis vajas lahtilõikamist, et me kõik terveks saaksime või oli see väike kiuslik tegu, mis eelkõige omasid haavas ja ülejäänud naeravad pihku,“ kõneles Sutrop.

Ka Sutropi sõnul on probleemiks vähene demokraatia erakondade enda sees. „Kas ei peaks nõudma kodanikujulgust ka partei sees olevatelt inimestelt,“ küsis Sutrop ja pakkus, et samasugused märatsemised nagu toimuvad tänavatel, toimuks ka erakonna kongressidel.

Sutrop küsis, kas on mingid pahad üleval võimuladvikus või on probleem selles, et on piisavalt vähe neid, kes julgevad erakonna sees teha ettepanekuid muutusteks. Fjuki sõnul on viimane väga ebaproduktiivne moodus.