Valdavalt on armupetuskeemide autoriteks välismaalased, kes tutvustavad end USA, UK või Austraalia erru läinud sõduritena ja esitlevad end kui üksikuid meeshingi, kes on armastuse otsinguil. Politseinik Maarja Punaku sõnul on stsenaariumeid erinevaid, kuid sageli ei saa ohver arugi, et tegu on skeemiga, enne kui materiaalne kahju on juba tekitatud.

Küll aga on ka Eestis sarnaseid skeeme ja Punaku sõnul ulatuvad kahjud sageli tuhandetesse eurodesse. Võrreldes aga välismaist päritolu petturitega jõuab kodumaiseid juhtumeid politseisse vähem. "Kas see tähendab, et neid ka tegelikkuses rohkem toimub, on keeruline öelda," möönis Punak.

"Kelmid on edukad, sest suhtlevad ohvriga pikka aega, loovad temaga väga lähedase romantilise suhte ning siis kuritarvitavad ohvri usaldust paludes suuremas summas rahalist abi," sõnas politseinik Maarja Punak ja lisas, et raha küsitakse sageli näiteks kohtumise korraldamiseks või ohvriga uue elu alustamiseks.

Ohvrite seas nii naisi kui ka mehi

Petuskeemide ohvriteks ei ole ainult naised, vaid armastus võib ka mehi pimestada. Meestega ühendust võtvad naised on sageli pärit Venemaalt, Hispaaniast, Prantsusmaalt või Ukrainast. "Väidetavalt otsivad naised väljapääsu enda praegusest kehvast elust ja põhimõtteliselt otsivad sponsorit ning on valmis pakkuma vastu veebiseksi või lubavad tulla Eestisse kohtuma," tõdes Punak.

Punaku sõnul on meestele ja naistele suunatud petuskeemide suurim vahe see, et meeskannatanute sõnul jõutakse väljapressimise ja ähvardamiseni kiiremini. "Naiste puhul lõppevad skeemid aga pigem kelmi poolt pettumustunde väljendamisega, kuna rohkem raha neile ei saadeta."

Kodumaistest näidetest toob Punak välja kõige tavapärasema skeemi, kus naised lubavad mõnekümne euro eest veebikaamera ees striptiisi teha või suurema summa eest isegi vahekorda astuda. "Lubadusi ei täideta ja pole päris selge seegi, kas nende naise nimega kontode taga tegelikult üldse on naised," märgib korrakaitsja.

Meespetturid aga esitlevad end üksikisadena, kes otsivad ohvri kaastunnet ja haletsust, rõhudes naiste tunnetele. "Aastaid tagasi meenub juhtum ka üksikisast meespetturist, kes rõhus naiste tunnetele ja rääkis murest, et ei suuda lapse raviarveid kinni maksta. Raha ta sai, kuid haiglajutt oli sarnaselt taolistele välismaistele skeemidele siiski väljamõeldud lugu," meenutab Punak.

Silma tuleb peal hoida eakamatel tuttavatel

Punaku sõnul valivad ründajad sageli ohvreid üle 60-aastaste seast. Selline valik on tingitud just eakamate inimeste avatusest sotsiaalmeedias. Näiteks on neil tihtilugu lisainfosse kirjutatud, et otsivad uusi tuttavaid või on avatud uutele suhetele.

"Tähelepanelik tuleks olla, kui vanemad inimesed jagavad näiteks kinnisvara müügikuulutusi ja vahetult pärast seda tekib uus n-ö kirjasõber," selgitab Punak. Ta meenutab üht juhtumit, kus armukirjad hakkasid just pärast müüki postkasti potsatama ning kelmid said seetõttu ka päris palju raha. "Võimalik, et see oli asjaolude kokkulangevus, kuid parem karta kui kahetseda ning oma kinnisvara müüva tuttavaga petuskeemide teemal suhelda," rõhutas Punak.