„Kooli eelarve kinnitab pidaja, mis tähendab, et omavalitsuse otsustada on, millal ja kuidas ta jaotab õpetaja palgatoetuse koolide vahel,“ selgitas ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Argo Kerb.

Ministeerium loodab, et omavalitsused kinnitavad võimalikult kiiresti koolide eelarved ja koolijuhid viivad palgatõusu õpetajateni.

Ametlikult kinnitab valitsus toetus- ja tasandusfondi määruse jaanuari jooksul, sest sellega eraldatakse omavalitsustele ka muid toetusi.

Igale õpetajale on riigi poolt 915 eurot

Kerb selgitas, et selle aasta palgatoetuse numbrid on omavalitsustel juba teada ning üleval ka rahandusministeeriumi kodulehel.

„Üleriigiliselt kasvab omavalitsuste palgatoetus 11,6 protsenti – mullu oli see 143 miljonit eurot ning tänavu 160 miljonit eurot,“ ütles Kerb. „Kui jaotada see õpetajate peale, siis on ainuüksi juba riigi toetuse raames õpetaja keskmiseks palgaks 915 eurot, mullu oli see 793 eurot.“

„Paljud omavalitsused panustavad ise ka juurde. Õpetaja tegelik töötasu on määratud koolijuhiga tehtud töölepingus,“ ütles Kerb ja lisas, et toetus jaotub omavalitsuste vahel vastavalt õpilaste hulgale.

Kerb selgitas ka arvutuskäiku: „Sellel aastal eraldame kõikidele omavalitsustele õpetajate palkadeks kokku 160 miljonit eurot. Õpetaja ametikohti oli Eestis hariduse infosüsteemi andmetel omavalitsuste hallatavates koolides käesoleva aasta novembri seisuga umbes 10 870. Jagame omavalitsustele eraldatava 160 miljonit ametikohaga, seejärel 12 kuuga ning võtame maha ka sotsiaal- ja töötuskindlustusmaksu ehk jagame veel 1,34.“

Kogu eraldatav raha peab jõudma õpetajateni

Kerb rõhutas, et väga oluline muudatus õpetajate jaoks on omavalitsustele antava palgatoetuse sihtotstarbeliseks muutmine. „Ei piisa, et koolipidaja garanteerib oma koolidele alammäärade maksmiseks vajalikud summad: riigi palgatoetus peab tervikuna jõudma õpetajate palka,“ kinnitas ta.

Eelmisel aastal on õpetajatel neli miinimumpalka - kaks madalamat tõusid 715 euroni ning ülemised jäid samaks.

Valitsuse otsusega tõusis nooremõpetaja miinimumpalk 1. jaanuarist 608 eurolt 715 eurole, õpetaja miinimumpalk 644 eurolt 715 eurole. Vanemõpetaja ja õpetaja-metoodiku alammäärad jäävad vastavalt 736 ja 889 eurole, kuid omavalitsuste palgatoetuse 11 protsendi suurune kasv lubab tõsta ka nende palka.

Klassijuhatamise tasu alammäär kasvab nooremõpetajatel ja õpetajatel 72 euroni kuus ning vanemõpetajatel jääb 74 ja õpetaja-metoodikutel 89 euro juurde.