Riigikogu pressitalituse teatest selgub, et järgmisel nädalal on välislähetusel 25 riigikogu saadikut, kes väisavad kümmet erinevat riiki.

Riigikogu esimees Ene Ergma on nädalasel visiidil Jaapanis. Visiidi käigus külastab riigikogu esimees Kyu Nakagome kooli, Miraikani Inseneriteaduste ja Innovatsiooni Muuseumi ning avab Eesti aukonsulaadi Osakas.

Euroopa asjade komisjoni liikmed Poolas

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas ning liikmed Ester Tuiksoo, Aivar Sõerd ja Rannar Vassiljev osalevad Poolas Varssavis COSACi konverentsil.

Arutusel on Euroopa Liidu eelarveraamistik aastateks 2014-2020, Poola eesistumisega seotud küsimused, kokkuvõtted Lissaboni lepingu jõustumisest.

Viis riigikogu liiget Prantsusmaal

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht Andres Herkel ja liikmed Margus Hanson, Paul-Eerik Rummo, Mailis Reps ja Indrek Saar osalevad Prantsusmaal Strasbourgis ENPA 2011. aasta istungjärgu IV sügisistungil.

Plenaaristungil on kavas arutada Palestiina kui ENPA demokraatiapartneri staatuse küsimust, Euroopa Nõukogu ja Araabiamaade vahelist koostööd, Lissaboni lepingu mõju Euroopa Nõukogule, laste suhtes toime pandava vägivalla vastast rahvusvaheliselt koordineeritud tegevust, vägivaldse ja äärmusliku pornograafiaga seotud probleeme, rahvusliku suveräänsuse ja riikluse mõisteid rahvusvahelise õiguse kontekstis, demokraatlike institutsioonide tegevust Armeenias, terrorismivastast võitlust.

Esmaspäeval valib ENPA EPP (Euroopa Rahvapartei) poliitiline grupp endi hulgast kandidaadi ENPA presidendi ametipostile aastateks 2012-2014. Hääletamisel osaleb kaks kandidaati: Eesti delegatsiooni juht Andres Herkel ja Prantsusmaa delegatsiooni juht Jean-Claude Mignon.

Riigikaitsekomisjoni liikmed Norras

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, aseesimees Aivar Riisalu ning liikmed Marianne Mikko ja Ülo Tulik osalevad Norras Oslos kohtumistel Norra parlamendi kaitsekomisjoni, kaitseväe peastaabi ka kaitseministeeriumi esindajatega.

Kolm parlamendi liiget on Valgevenes

Riigikogu Eesti-Valgevene parlamendirühma esimees Vladimir Velman, aseesimees Deniss Boroditš ja liige Indrek Raudne osalevad Valgevenes Minskis kohtumistel Valgevene-Eesti parlamendirühmaga.

Kavas on veel kohtumised parlamendi rahvusvaheliste suhete alalise komisjoni, parlamendi aseesimehe, aga ka Minski linnavalitsuse esindajatega.

Belgia, Saksamaa, Ukraina ja Horvaatia

Vahemere Liidu Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni juht Imre Sooäär osaleb Belgias Brüsselis Vahemere Liidu PA poliitika-, julgeoleku-, ja inimõiguste komitee istungil.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaas osaleb Saksamaal Dresdenis rahvusvahelisel meediakonverentsil, millest võtavad osa Euroopa meediapoliitikaga tegelevad poliitikud ja meediaeksperdid.

OSCE Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni juht Väino Linde osaleb Horvaatias Dubrovnikus OSCE PA sügisistungil ja parlamentaarsel konverentsil „Kagu-Euroopa regionaalne areng: väljakutsed, võimalused, perspektiivid“.

Riigikogu liige Viktor Vassiljev osaleb Ukrainas Kiievis 3. rahvusvahelisel konverentsil „Ukraina – kasakate maa“.

Rumeenias on neli saadikut

NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson ja liikmed Sven Mikser, Mati Raidma (7. – 11. okt) ja Kadri Simson (7. – 11. okt) osalevad Rumeenias Bukarestis NATO PA aastaistungil.

NATO PA kaitse- ja julgeolekukomitee pearaportöör Sven Mikser esitab raporti Afganistani teemal, mis läheb plenaaristungil kinnitamisele resolutsioonina.

Istungi raames kohtub Eesti delegatsioon Bukarestis parlamendi alamkoja väliskomisjoni esimehe Attila Korody, Rumeenia presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku Julian Fota, välisministeeriumi riigisekretäri Bogdan Aurescu ja Eesti aukonsuli Ingrid Cristea Vendeliniga.