Kuigi Eesti valitsusel on Ida-Virumaa jaoks tegevuskava, äsja kehtestati töökohtade loomise toetus ja Läti valitsus on toetanud Latgalesse erimajandustsooni loomist, ei pea president Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Ieva Ilves kumbagi piirkonda julgeolekuprobleemiks, kirjutab Põhjarannik.

"Teie küsimuses kõlab oletus, nagu oleksid Ida-Virumaa ja Latgale meile julgeoleku mõttes probleemiks. See on aga ekslik. Ärgem unustagem, et enamik kuni 15aastastest Ida-Viru noortest on Eesti kodakondsusega. Muidugi on nii Narvas kui ka Daugavpilsis oluline, et ärksad noored jääksid nende piirkondadega seotuks, siis on seal tulevikku," leidis Ilves.

Ilves rääkis hiljutisest jutuajamisest presidendiga, milles Toomas Hendrik Ilves meenutas kunagist Narvas käiku, kui ta kinnitas koolitundi andes: me kõik oleme Eestis elades üksteisele kaasmaalased. "Ka mina ei oska Läti või Eesti rahvast jagada omadeks ja võõrasteks," nõustus esileedi presidendiga.

"Niisiis, Ida-Virumaa ja Latgale ei ole meie julgeolekule probleemiks. Need on aga piirkonnad, kus peab olema rohkem riiki ja rohkem riigi tähelepanu," kinnitas Ilves.

Esileedi julgustas muude teemade kõrval veel ka noori küberjulgeolekut õppida ning leidis, et SOS-lasteküla patroonina saab ta tunnustada kõiki neid inimesi, kes kes pühendavad end vanemliku hooleta jäänud laste kasvatamisele, ning teisalt leida võimalusi SOS-lastekülade toetamiseks.

Refereeritud intervjuu täisteksti loe Põhjarannikust.