Endise NATO Euroopa vägede ülemjuhataja admiral James Stavridise hinnangul on Prantsusmaa otsus dessantlaevade müümise pidurdamise osas positiivne. „Oleks ju absurdne, kui NATO ühelt poolt aitaks Ukrainat ja samas müüks Venemaale relvi," leidis ta.

„Kui Venemaale kehtestatud relvaembargo püsib, siis võib ühe või kahe Mistrali ostmine NATO reageerimisjõududele isegi mõistlik olla," ütles Stavridis. „Samas on sellest liiga vara rääkida, arvestades tänaseid arutelusid relvarahu ja poliitiliste lahenduste üle," lisas ta.

Stavridise viidatud relvarahu ja poliitiline lahendus on aga Hollande sõnul laevade müümise tingimuseks Venemaale.

Praegu Wales'is toimuva NATO tippkohtumise eel kogunesid Londonisse NATO liikmesriikide parlamentide esindajad. Riigikogu liikme Marko Mihkelsoni sõnul seal ISISe või Ukraina teemade kõrval Mistralide tehingut jutuks polnud.

Mihkelsoni hinnangul võttis president Hollande oma otsusega, et laevade Venemaale tarnimiseks pole täidetud Prantsusmaa tingimused, lihtsalt NATO tippkohtumise eel pingeid maha. Samas ei maksa Mihkelsoni sõnul unustada, et töö laevade kallal jätkub ja midagi peatatud pole - ehk teisisõnu loodavad prantslased Mistralide müümise juurde tagasi tulla pärast seda, kui Ukrainas vaherahu tekib. Lisaks teeb olukorra keerulisemaks ka see, et laevade Venemaale müümise kõrval puudub konkreetne ja reaalne plaan B ehk kuidas laevade mittemüümist Prantsusmaale kompenseerida ja mida nende laevadega seejärel ette võtta.

Mis puudutab admiral Stavridise mõtet kasutada laevu NATO reageerimisjõududes, siis pole Mihkelsoni sõnul NATOl ühendatud mereväge ning liikmesriigid panustavad kollektiivsetesse operatsioonidesse oma laevadega. Juhul, kui Mistrale Venemaale ei müüda, peaks see laev ikkagi mingi lipu all sõitma ehk mingile riigile kuuluma. Teine probleem on Mihkelsoni sõnul selles, et laev pole täisvarustuses, sest venelased pidid sinna ise relvastuse peale panema.

Endine kaitseminister Urmas Reinsalu, kes märtsi lõpus võõrustas Prantsusmaa kaitseministrit ning arutas Jean-Yves Le Drianiga ka Mistralide tehingut, leidis, et Stavridise mõte on ennekõike poliitiline, mitte sõjatehniline. Reinsalu hinnangul annaks laevade NATO reageerimisjõududele ostmine Prantsusmaale võimaluse tehingust enda nägu säilitades kõrvale astuda. Paraku tundub, et Prantsusmaa liigub tehinguga siiski edasi, lisas Reinsalu.