Saaremaa ökoküla lambakasvatusharu juhi Koit Kulli sõnul toob selline veetaseme kõikumine neile hulgaliselt tööd juurde. “Probleem on meil seotud sellega, et loomade aiad on ju mereni ehitatud ja kui meri väga madalaks jääb, siis tuleb topelt toimetamist, kuna on vaja aedu jälle pikemaks ehitada,” rääkis Kull Saarte Häälele.

“Mina pole ammu nii maas vett näinud. Rannikumaad on kohati 30 meetrit juurde tulnud. Ja lambad on ju targad – vaatavad, et hurraa, aeda pole, ja lähevad hõivavad endale mõne vaba maalapi,” rääkis ökoküla arendaja.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) klienditeeninduse osakonna juhataja Ivo Saaremäe tõdes, et veetase on praegu tõepoolest madalam kui tavaliselt. “Vesi on selline ollus, mis naljalt hunnikus ei püsi ja auku oma sees ta ka ei salli, sestap ei ole Saaremaa oma madala veetasemega praegu sugugi mitte üksi,” lausus ta. Saaremäe sõnul on Läänemere kirdenurgas tase üsna ühtlaselt madal ning seda tulenevalt kõrgrõhualast ja idakaare tuulest, mis vee meie kandist eemale pressib.