Advokaat rõhub sellele, et Ecoclean töötleb jäätmed täielikult ümber, kuid Uikala prügila üksnes ladustab prügi. Seega tuleks jäätmeseaduse järgi eelistada loodussäästlikumat võimalust ehk siis Ecocleani uut tehast, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii nõuabki Ecoclean inspektsioonilt, et viimane kohustaks kõiki vedajaid jäätmeid nende tehasesse viima, kuni kõrvale pole tekkinud samalaadset jäätmeid töötlevat konkurenti. Uikala vanema tehnoloogiaga prügilale tähendaks aga Ecocleani seadusejärgne eelistamine suurest osast jäätmetest.

“Selline otsus oleks pretsedendi väärtusega ning mõjuks äärmiselt hästi ülejäänud maakondadesse samalaadsete terminalide rajamisele,” ütles Ecocleani juhatuse liige Indrek Paal.

Kuid lisaks pretsedendile on küsimus ka miljonites kroonides. Ainuüksi Ida-Virumaal tekib segaolmejäätmeid aastas umbes 35 000 tonni, mis teeb prügiäri mahuks enam kui 20 miljonit krooni.

Kui veel eile lõuna ajal KKI menetluse alustamiseks põhjust ei näinud, siis õhtuks oli seis veidi muutunud. “Kuna küsimus on üpris keeruline, siis peame koos keskkonnaministeeriumiga arutama, kuidas jäätmeseadust tõlgendada,” lausus inspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek aga lausus, et sisuliselt on Ecocleanil õigus. “Jäätmeseadust eiratakse pidevalt ja massiivselt,” ütles ta ja nentis, et terve suve jooksul ei ole järelevalveasutused midagi teinud.

Paal ütles, et kui KKI menetlust ei alusta, läheb Ecocleaner inspektsiooni vastu kohtusse, et inspektsiooni tegutsema sundida.

Ida-Viru keskkonnateenistuse juht Agu Värimäe, kes on ühtlasi ka Uikala prügila nõukogu liige, ei arva, et prügivedu praegu valesti korraldatud oleks.

“Vedajate jäätmeloal on kirjas see koht, kuhu prügi viia tuleb ning enamasti on selleks Uikala. Selleks, et neid hakataks viima Sillamäele, peavad nad uued taotlused esitama,” rääkis Värimäe ning lisas, et omavalitsused peavad konkursitingimustes ütlema, kuhu prügi viia tuleb.

Peeter Eegi sõnul pole aga lubade muutmine vajalik, sest jäätmeseadus sätestab selle automaatselt.