„Kujunenud olukord on pannud mind kui riigiteenistujat, politseinikku ja juhti oma tegevust kriitiliselt hindama ning ma ei pea võimalikuks jätkata Ida prefektuuri juhina. Võtan vastutuse nii enda kui oma alluvate tehtud vigade eest ning vabandan kõigi ees, kelle usku Eesti politseisse see juhtum kõigutas. Astun tagasi ka selleks, et politseiorganisatsioon saaks tööd jätkata praeguste pingeteta. Rääkisin oma otsusest täna ennelõunal PPA peadirektoriga, kes nõustus minu lahkumisega prefekti ametist,“ teatas Alus saadetud teates.

Peadirektor Raivo Küüdi sõnul tunnustab ta Aldis Aluse sirgeselgsust ja aktsepteerib tema otsust. „Kogu politseil tuleb antud juhtumit tõsiselt analüüsida, teha sellest järeldused ning tagada, et selline olukord ei saaks enam korduda,“ sõnas Raivo Küüt.

„Praegu aga peame kohe tegelema sellega, et taatlemata mõõteseadmete kasutamise tõttu väärteootsuse saanud inimeste jaoks olukord lahendada,“ kinnitas Küüt.

Eile lahvatas skandaal, kui selgus, et politsei tippjuhid on maha vaikinud tõsiasja, et Ida-Virumaal on politsei kiiruse ületamise eest on määratud teadlikult valetrahve ligi paarisajale inimesele.

Ausa ülestunnistuse asemel algas vassimine, kuid ETV saade „Pealtnägija“ sai enda käsutusse 20 leheküljel politsei sisejuurdluse kokkuvõtte, kust on näha, et mullu 13. augustist kuni 21. detsembrini koostati piirkonnas 1920 protokolli, millest 178 oli koostatud taatlemata kiirusemõõtja näidu alusel.

Lühidalt öeldes oli kiirusemõõtja katki ja seetõttu ei saanud seda ka taadelda, kuid Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juht Alvar Ottokar vilisitas taotlustähtajale ja katkisele seadmele ning laskis sellega oma alluvatel kiirust edasi mõõta.

Prefekt Aldis Alus tunnistas, et tema alluvad tegid teadlikult trahve ja aluseltult trahvi saanud inimesi ei informeeritud. Alles pärast „Pealtnägija“ sekkumist võeti nendega ühendust.


Fotod: Jevgeni Kapov