Suure hulga dokumentide väljastamise põhjuseks on see, et kaks dokumentide aegumise lainet saavad kokku, selgitas ameti kodakondsus- ja migratsiooni valdkonna pressiesindaja Ene Vihtla Delfile pikenenud järjekordade põhjuseid.

"Päris konkreetset ooteaega on raske nimetada, kuna see oleneb klientide arvust konkreetses teeninduses, kuid igaks juhuks soovitame teenindusse tulles paar-kolm tundi aega varuda," soovitas Vihtla.

Inimeste dokumenteerimine käib Eestis lainetena

Vihtla meenutas, et Eestis sai 1990. aastate alguses suur osa elanikest kümneaastase kehtivusajaga passi ning järgmine laine saabus 2000. aastate alguses.

2007. aastast hakati väljastama viieaastase kehtivusajaga dokumente, mistõttu saavad seekord nii-öelda kaks dokumentide aegumise lainet kokku.

Vihtla sõnul on järgmist dokumendivahetuse lainet oodata aastatel 2017-2019.

Umbes pool miljonit uut ID-kaarti ja passi

Prognoosi kohaselt väljastatakse tänavu kokku umbes 236 000 Eesti kodaniku passi ja 225 000 ID-kaarti, märkis Vihtla.

Näiteks 20. märtsi seisuga oli väljastatud 36 551 Eesti kodaniku passi ja 36 536 ID-kaarti.

"Sõle teeninduses võtame ühe tööpäeva jooksul vastu keskmiselt 250 taotlust ja väljastame 300 dokumenti, passe ja ID-kaarte enam-vähem võrdselt," ütles Sõle tänava teeninduse juhataja Tiina Rekkaro Delfile.

Rekkaro sõnul on Sõle teeninduses ooteaeg pikenenud, tippaegadel võivad kliendid tõesti oodata kuni paar tundi. "Kui kliendil on fotod enne teenindusse tulekut fotograafi juures ära tehtud, siis jääb ooteaeg fotoboksi järjekorras ära ja ta saab teenindaja juurde rutem," kõneles Rekkaro.

Politsei- ja piirivalveameti kodakondsusbürood väljastavad dokumendid hoolimata koormuse kasvust endiselt 30 päeva jooksul.

Kiirkorras taotletud ID-kaart valmib aga viie tööpäeva jooksul ning kiirpass kahe tööpäeva jooksul.