Tulistamisest luges Andrus laupäeva hommikul uudistest ning oli tõeliselt üllatunud, kui aru sai, et see toimus Hyvinkääl. Ehmatusega meenus talle eelmisel õhtul kaalutud mõte linna minna. Õnneks jäi see plaan aga pooleli, vastasel juhul oleks tulistamine mehele veelgi lähemal toimunud.

Hommikul ei tundnud end ilmselt keegi kuigi turvaliselt - kuigi tulistaja saadi kella seitsme ajal kätte, polnud seda avalikkusel kuni umbes kella kümneni teada ning kella üheksa ajal koeraga jalutama minnes mõtles Andrus, et tulistaja on jätkuvalt liikvel. Nõnda elas emotsioone välja ka talle tänaval vastu tulnud tädike: „Oh, kui õudne, ei tea, kas julgete üldse väljas olla”.

Täna lõuna ajal poes käies märkas Andrus, kuidas inimesed peatuvad nende paikade juures, kuhu kahe hukkunud noore mälestuseks lilli, küünlaid, mänguloomi, pilte ja hüvastijätukirju viiakse. „Peatuvad ja loevad, mida inimesed kirjutanud on,” kommenteeris mees. Mälestamiseks viiakse küünlaid ja lilli kahte kohta, nii reklaamtahvli kui ka baari juurde, kus sai kohe surma 18-aastane neiu.

Päeval oli linnas küünalde juures ka ilmselt pesapallimeeskond, nimelt paistis seal sportlikke noormehi koos vanema mehega, kes oli ilmselt nende treener. Laupäeva hommikul haiglas surnud 19-aastane noormees oli kohaliku pesapallimeeskonna liige ning tõenäoliselt olid kaasmängijad teda meenutama ja mälestama tulnud.

Kohalikud on šokis

Väga palju Andrus juhtunust inimestega rääkinud ei ole. „Ma arvan, et inimesed on šokis. Ei saa päris hästi aru, mis juhtunud on. See on nii traumaatiline asi. Seda enam, et see on siin samas lähedal. Mul oli küll hämming, et kuidas see on võimalik – ma ju töötan seal samas ja siis seal toimus selline asi. Ja mis siis, kui ma oleks läinud baari?” rääkis Andrus. Ta märkis ka, et juhtunut on meenutamas ka see, et tänavat pole väga hoolikalt puhtaks pestud ja nii on noore naise hukkumise kohas vereplekid. „See näitab, et see asi on reaalne, et see on päriselt ka juhtunud.”

Andrus märkis, et Iltalehtis ilmus täna ka tulistamises kahtlustatava nimi – Eero Hiltunen. Andruse sõnul saab tulistaja ilmselt väga karmi karistuse, seda enam, et lisaks kahele hukkunule on haiglas kriitilises seisus samuti haavata saanud 23-aastane naispolitseinik, kes sai kuuli kõhu piirkonda. Politseiniku tulistamine on aga karmilt karistatav. „Kõige hullem on see, et ta oli ju praktikant ja käis koolis veel. Loodame, et ta ei sure, niigi palju inimesi on juba surnud.”

Irooniliselt tutvus Andrus just tulistamisele eelneval päeval Ameerika koolitulistamise teemaga. „Jäin mõtlema seda, et kõik, kes tulistavad, on tavaliselt end maha lasknud. Tema ei ole end maha lasknud, ta võiks siis rääkida, mis ta peas toimus, miks ta tegi seda,” sõnas mees, et ehk saaks selle tulistaja abil olukorda parandada. „Soomes on tulistajaid ju nii palju olnud, see on õudne, mis siin on toimunud vahepeal. Päris palju on ju ka nii olnud, et pereisa tapab perekonna ära ja seejärel iseenda. See aitaks ehk välja selgitada, milles asi on, kas on ühiskonnas midagi viga.”