Riigikogulaste palk on 3475 eurot kuus ja sellest 30 protsendi ehk 1042,50 euro ulatuses võivad nad lisaks esitada kuluhüvitisi. Üks suuremaid kuluartikleid hüvitiste seas on kahtlemata autokütus. Seda muidugi nende puhul, kes autot tarvitavad.

Kui näiteks Krista Aru Vabaerakonnast sõidab Tartu vahet usinasti bussiga, siis paljud riigikogulased on kuluhüvitistesse märkinud ka autoliisingu, mis on saadikutel väga erineva suurusega. Aru erakonnakaaslane Monika Haukanõmm on liisinud Peugeot 3008, mille liising kuus on paarsada eurot. Tanel Talve (SDE) hakkas aga suvel liisima pikapit Dodge Ram 1500 Sport Crew, mille liisingukulu kuus on 700 euro kanti, millest hüvitada on ta palunud 500 eurot kuus. Talve auto on suur ja neelab usutavasti usinasti ka kütust.

Kõige loodussõbralikum pole ka Heidy Purga (RE) auto – tema on liisingusse võtnud Jeep Grand Cherokee, mille liisingumaksed olid suvel 650 euro kanti, kuid Purga on hüvitamiseks esitanud järjest väiksemad summad: 450, 400 ja 300 eurot. Samuti reformierakondlane, Yoko Alender, liisib aga üsna loodussõbralikku Toyota Auris Hybridi. Selle auto liisingumaksed on küll üsna kõrged, 484 eurot kuus, kuid vähemalt säästab see loodust ja kütust. Liina Kersna (RE) soetas kohe pärast riigikogu liikmeks saamist kalli hübriid-Lexuse, kuid kinnitas toona, et kuluhüvitiste eest ta Lexust ei liisi. Ja tõepoolest, paberid kinnitavad, et ta on oma sõna pidanud.

Riigikogulased esitavad hüvitamiseks muidugi ka valijatega kohtumistele tehtud kulutusi, aga üksnes tšekke vaadates võivad need üritused armsalt koomilised paista. Näiteks Vabaerakonna liige Andres Ammas kohtus valijatega aprillis Pärnu söögikohas Pizzahunt. Mis seal 61,50 euro eest telliti? Lauale toodi viis pannipitsat: Meat Lovers, America, Al Tonno, Hawaii, Toscana, ja 20 tassi kohvi.

Osa valijatega kohtumisi on aga üsna kulukad. Samuti vabaerakondlane, Jüri Adams, korraldas näiteks juuni keskel märtsiküüditamise mälestusürituse Tartu kinos Ekraan, kus saali rendi eest tuli tasuda 240 eurot. Teisalt on see tal ka üks väheseid esitatud hüvitisi. Raivo Põldaru (EKRE) kohtus 27. märtsil valijatega Alatskivi lossi restoranis ja esitas hüvitamiseks kohvipausi arve, mis oli suisa 420 eurot. Osa sest jääb aga Põldaru enda kanda, sest raamatupidaja märkis arvele, et limiit on 268,22 eurot.

Kohtumistele võtavad riigikogulased teinekord jagamiseks kaasa kõiksugu meeneid: pastakaid, kruuse, riigikogu kommikarbi, šokolaadimedaleid vms. Omapäraseima suveniiri tiitlile võib pretendeerida näiteks Põldaru, kes soetas 36 euro eest tuhat tikukarpi, mida augustis ja septembris valijatele jagada. Tikukarpidele on mehe selgituse järgi kleebitud erakonna logod ja tekst „Eurolaen ja laastutuli, need ei kesta kaua“.

Teine EKRE liige, Jaak Madison, käis juulis kohtumas Läti erakonna Nationala Apvienibaga ning ostis sellega seoses suveniirideks kaks lipsu ja liivakella, mis maksid 45,92 eurot. Martin Helme märkis aga kuluhüvitistesse 45,76-eurose reakuulutuse. See on huvitav, sest „kuulutus“ pole just eriti sage sõna kuluhüvitiste seas. Aga aprillis toimus EKRE üldkoosolek ja kongressiks valmistumine ning Helme reklaamis reakuulutuses välja, et kohtub siis valijatega.