See tähendab, et ka need, kes ei ole endiselt mobiil-ID kasutajateks hakanud, saavad nüüdsest turvaliselt panga jaoks oma isikut tõestada vaid nutitelefoni abiga. Kaob ebaturvaliste paroolikaartide või ebamugava ID-kaartide kasutamise vajadus. Samuti saab Smart-IDga ligi teenustele, kuhu sai ka seni siseneda pangalingi kaudu, näiteks kodanikuportaali www.eesti.ee.

Muutus on tohutu, sest näiteks umbes 50% SEB internetipanga klientidest kasutab tänaseni paroolikaarte. Pangad on aga lubanud paroolikaartidest juba mõne aasta jooksul püüda lahti saada, sest kõik turvalisuseksperdid peavad neid nuhtluseks.

Suurpankades saab Smart-IDga juba täna teha peaaegu kõiki tehinguid, mille jaoks seni pidi kasutama kas ID-kaarti, mobiil-ID-d või paroolikaarte. Kuna Smart-ID pole veel (erinevalt mobiil-IDst ja ID-kaardist) füüsilise allkirjaga samaväärne, siis näiteks Swedbankis ei saa siiski veel eraisikute käenduslepinguid allkirjastada.

Kuna Smart-IDga ei saanud senimaani suurt midagi teha, siis on teenusel senimaani Eestis vaid paar tuhat kasutajat. Lätis, kus Swedbank lubas kasutajatel Smart-IDga sisse logida juba veebruari keskel, on teenusel tänaseks seevastu juba 17 000 kasutajat.

Praegustel mobiil-ID kasutajatel ei ole Smart-ID kasutamiset palju võita. Samas ei ole selle kasutamiseks tarvis ära vahetada mobiiltelefoni SIM-kaarti, mis teeb kasutamise alustamist võrreldes mobiil-IDga oluliselt lihtsamaks. Smart-ID arendajate sõnul on planeerimisel ka võimalus teha endale Smart-ID konto pangakontoris, pangatellerite abiga.

Smart-ID kasutamise jaoks tuleb nutitelefoni rakendusepoest (Play Store või App Store) alla laadida Smart-ID rakendus (seejuures tuleb tähelepanu pöörata, et rakenduse autor oleks SK ID Solutions AS). Rakenduse esimesel käivitamisel tuleb oma isikut rakenduse jaoks üks kord usaldusväärsel viisil tõestada - see tähendab ühe korra kas ID-kaardi välja otsimist või mobiil-ID kasutamist.

Tõsi, tänase seisuga on rakendus Apple'i rakendustepoest tehnilistel põhjustel kadunud, kuid peaks sinna loodetavasti lähipäeval naasma.