„Praegu räägitakse, et justkui peaksid tulema Punase Risti esindajad kaupa kontrollima, aga see on kinnitamata info,“ kõneles ta Delfile. „Siis ehk näidatakse ka meile, mis nendes kastides on ja teeme pilti.“

Vendik ütles Delfile, et Vene ametiisikud näitasid ajakirjanikele humanitaarkonvois olevate autode sisu ning midagi keelatut seal pole.

„Tangud, jahu, konservpiim,“ loetles ta silma jäänud kaupa. Vendiku kinnitusel avasid konvoi saatjaid ükskõik milliseid autosid – mille peale ajakirjanikud juhuslikult näitasid, see ka lahti tehti.

Ta sõnas, et praegu peaksid olema saabunud piiripunkti ka Ukraina ametnikud, kes asuvad saadetist kontrollima, kuid ta ise pole neid veel näinud.

Küll nägi Vendik mööda sõitmas 12 dessantväe tanketti, mis suundusid piiri poole. Kuhu ja mis eesmärgil, ta aga öelda ei osanud.

Piirilõik Luganski lähedal on Vendiku sõnul separatistide kontrolli all, nii et kui Venemaa tahaks konvoi Kiievi vastuseisust hoolimata üle saata, siis Ukraina võimud seda takistada ei saaks.

„Aga praegu ainult ootame siin juba eile päevast saadik poliitilist otsust,“ sõnas ta. „Lähimate tundide jooksul võib siiski midagi selguda.“

Vendik kinnitas, et kaks tema kolleegi Briti lehtedest käisid eile üle piiri ning rääkisid, et nägid 23 soomukist koosnevat Vene sõjamasinate kolonni.