Tallinna kommunaalamet on välja kuulutanud avatud riigihanke hulkuvate ja kodutute loomade püüdmise ja hoidmise kohta, mis kätkeb endas ka loomade hoiupaiga loomist, ütles Delfile Tallinna abilinnapea Jüri Ratas.

Kolmapäevase seisuga on pakkumise kutsedokumendid välja võtnud kaks firmat, ütles Ratas. Kõigi firmade pakkumiste esitamise tähtaeg on 25. märts.

Praegu käib konkurss riigihanke raames parima pakkuja leidmiseks. Leping parima pakkujaga sõlmitakse alates 1. juulist.

Tallinna 2004 aasta eelarves on ette nähtud hüljatud loomade varjupaiga teenuse osutamiseks kaks miljonit krooni.

Hetkel asub Tallinna kodutute koerte ja kasside varjupaik Laagris endises nõukogude õhutõrjekeskuse sööklahoones. Varjupaik on üle rahvastatud. Eriti õnnetu on varjupaiga kasside olukord, kellest osad on seitsme-kaheksakesi puuridesse pressitud. Enamus kiisudest on tõbised ning ei ela üle kahe nädala — siis lõpetab mürgisüst nende maise teekonna.

Tallinna linnavalitsus on Jüri Ratase sõnul käinud korduvalt loomade varjupaiga olukorraga tutvumas. „Kommunaalameti ja Harjumaa veterinaarameti ühistele kontrollreididele tuginedes võib varjupaiga töö lugeda rahuldavaks,” lausus ta.

„Muret tekitavad lahendamatud keskkonnaalased probleemid — varjupaigal puudub kanalisatsioon ,äravoolu ja settepaagid jms,” lisas Ratas.

Varjupaik kurdab, et neil napib majanduslikke vahendeid. Tallinn annab hetkel vastavalt eelmise aasta 24. detsembril sõlmitud lepingus kehtestatud ühikhinnetele varjupaigale ühes kuus ca 70 000 krooni.

Varjupaik ei pruugi jääda Laagrisse pikaks ajaks: „Lähtudes Saku valla seisukohast ei ole praegune varjupaiga asukoht perspektiivis võimalik, kuna piirkond on kinnisvara arenduses väga atraktiivseks muutunud ning lisaks kergetööstuse ja laohoonetele ka elamurajoonina planeeritud,” lausus Ratas.

Eesti Loomakaitse Seltsi poolt varjupaigas korraldatud talgute ajal üritatud varjupaiga elu veidi paremaks muuta: koristatud puure ja viidud taltsamaid koeri jalutama.