Põlengu uurimistulemuste kohta tehtud kriminaalasja lõpetamise määrusest ilmnes, et direktor rikkus tubakaseadust, kui lubas töötajatel lastekodu territooriumil suitsetada. Seoses sellega tehakse ettepanek väärteomenetluse alustamiseks. Pärast õnnetuse toimumist ei ole töötajate poolt rikutud tubakaseadust ega ole ka lubatud suitsetada lastekodu territooriumi, teatas hoolekogu täna.

1996. aastal valminud lastekodus projektikohaselt paigaldatud automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi (ATS) andurite või nende väljavahetamise osas ei ole tehtud omanikule ühtegi ettekirjutust.

Lastekodus olid kõik muud Lääne-Eesti päästekeskuse ettekirjutused täidetud tähtaegselt ja ettenähtud mahus. Automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi keskseade vahetati välja 2010. aastal päästekeskuse ettepanekul. Vahetus on dokumenteeritud ja nõuetekohaselt kooskõlastatud.

Hoolekogu avaldas arvamust, et uutesse sotsiaalministeeriumi poolt tellitud peremajadesse planeeritud kaminad oleks lukustatavate ustega või muul viisil piiratud juurdepääsuga tagamaks laste ohutuse.

Kriminaalasja lõpetamise määrusest selgus, et lastel oli juurdepääs kasvatajate isiklikele asjadele, sh tikkudele ja tulemasinatele. Et edaspidi vältida kasvandike ligipääsu töötajate asjadele, hangitakse 1. novembriks lukustatavad kapid.

Hoolekogu kohustas direktorit välja selgitama ja andma hinnangu, kas kolm põlenud majatiivas tööl olnud kasvatajat täitsid oma töökohustusi piisava hoolsusega. Direktor esitab tulemused 13. oktoobril kogunevale hoolekogule.

Edaspidise töökorralduse täpsemaks reguleerimiseks sai direktor ülesande 1. oktoobriks välja töötada ja kehtestada detailne töökorralduse dokument.

Järgmine hoolekogu koosolek toimub 13. oktoobril. Siis avaldab hoolekogu oma seisukoha direktoriga töösuhte jätkamise osas.

Kohtueelse uurimisega ei ole tuvastatud puudusi Haapsalu Lastekodu personali töös ning kasvandike hooldamise ja turvalisuse tagamisel, millised tuleneksid sotsiaalhoolekande seaduse rikkumisest ja millised oleksid mõjutanud 20.02.2011 puhkenud tulekahjuga põhjustatud raske tagajärje saabumist.