„Keila vallavalitsus otsustas vabastada Laulasmaa kooli direktori alusetute süüdistuste najal. Kõik süüdistused, mida vallavalitsus on esitanud, ei vasta tõele. Tegelikuks vallandamise põhjuseks on direktori poolt valla ettevõtte AS Lahevesi poolt koolile esitatud fiktiivsete arvete mitte kooskõlastamine,“ kinnitas Antsmäe.

„Reeli Simansoni panus kooli arengusse on olnud äärmiselt suur. Kooli arendamise kõrval jätkus aga Reeli Simansonil ka julgust mitte kooskõlastada Keila Valla ettevõtte AS Lahevesi poolt koolile alusetult esitatud arveid, millega suunati valla poolt kooli eelarvesse antud raha AS Lahevesile. AS Lahevesi palgal on aga viis volikogu liiget, üks valla töötajast nõukogu liige ning juhatuse liige Tiit Mae.“

"Vallavanem Kalev Laast on sõlminud lepingu AS Lahevesiga koolile haldusteenuse osutamiseks, mille alusel tasub kool igal kuul ettevõttele 859 eurot haldustasu. AS Lahevesi on aga hooldustasu sees olevate teenuste eest esitanud koolile täiendavaid arveid ning mitmetele AS Lahevesi poolt vahendatud tegelike teenuse osutajate poolt esitatud arvele on lisatud ligikaudu 25%. Ainuüksi 2012 suvel tehtud ühel kooli remondiga seotud arvel on remondi teostaja ja AS Lahevesi poolt koolile esitatud arvete vahe ligikaudu 3300 eurot."

Vallavanem Kalev Laast ei kommenteerinud väiteid AS Lahevesi fiktiivsete arvete kohta, tema sõnul peab neile küsimustele vastama AS Lahevesi.

Vallal on koolidirektori vastu oma süüdistused

Samas on vald avaldanud Simansoni lahti laskmiseni viinud süüdistused.

- Direktori Reeli Simansoni poolt Laulasmaa Koolile mööbli ja remonttööde tellimine firmalt Nordgrupp OÜ, mille üks juhatuse liige ja omanik on tema abikaasa Toomas Simanson.

Siiri Antsmäe vastas sellele väitele, et koolile ja lasteaiale mööbli ostmisel direktor ei osalenud ning sellega tegelesid majandusjuhataja ja lasteaia juhataja.

- Ilmnesid suured probleemid seoses toitlustuse ja töökorraldusega, mille eest direktor vastutab. Ajavahemikul 2012.a. kuni 2013.a. I kvartal on kooli personal tasunud kooli lõuna eest vähem, kui kulutati. Arvestuste kohaselt on õpilaste arvelt kulutatud kokku 2001,67 eurot, mille eest osteti enamjaolt kohvi. Antud tegevusega peteti riiki maksude tasumata jätmisega summas 1462,94 eurot.

"Kooli personal tasus toitlustamise eest ise valla poolt esitatud arvete alusel. Ka kohvi osas tasusid õpetajad igapäevaselt arvete alusel," kinnitas Antsmäe.

- Direktori teadmisel on Laulasmaa koolis, õpetaja puudumise ajal tundide asendamise eest, nõutud õpilastelt raha.

"Laulasmaa koolis ei ole kunagi nõutud õpilastelt raha õpetaja puudumise ajal tundide asendamise eest, osalustasu on kogutud lapsevanemate heakskiidul täiendavate huvitegevuste eest," kinnitas Antsmäe.

- Direktor Reeli Simanson koos lasteaia õppealajuhatajaga viibis 25.-28.03.2013.a esialgsetel andmetel õppereisil Prantsusmaal, mis hiljem reisibüroo poolt saadetud päevakava järgi osutus enamjaolt kultuuri- ja puhkusereisiks. Selleks kulutas Reeli Simanson 1280 eurot Laulasmaa kooli eelarvest, millele lisandusid päevarahad summas 256 eurot. Samal reisil osalenud teiste õppeasutuste juhid tasusuid reisi eest kuni 50 % kuludest ise, mis on igati põhjendatud ja aus käitumine. Laulasmaa kooli direktor otsustas kogu summa 1536 eurot tasuda aga kooli personali koolituste kulude arvelt.

"Prantsusmaa reisi osas tasus direktori sarnaselt kõigi teiste reisil osalenutega haridusasutuste külastamise väliste tegevuste ja toitlustamise eest ise," väitis Antsmäe.

Laulasmaa kooli õpetajad on esitanud Keila vallavalitsusele kirjaliku pöördumise, milles mõistavad hukka direktoriga lepingu lõpetamise. Laulasmaa kooli õpilaste vanemad ja kogukond on koostanud avalduse haridus- ja teadusministeeriumile, haridusametile ja Harju maavalitsusele, taotlemaks järelevalvemenetluse algatamist Keila vallavalitsuse käitumise osas. Keila vallavalitsus seevastu ei ole tänase seisuga korralisel puhkusel olevatele õpetajatele välja maksnud puhkuserahasid.

Veel viitas Antsmäe, et Keila vallavalitsuse poolt välja kuulutatud uue direktori leidmise konkurss kestab 10 tööpäeva. Niivõrd lühikese aja määramine on muutnud lapsevanemad murelikuks, kas mitte ei ole uus koolidirektor juba olemas.

Haridusministeeriumi pressiosakonnast öeldi Delfile, et kuna tegu ei ole pretensioonidegaa kooli, vaid valla suhtes, ei saa haridusministeerium esialgu midagi ette võtta. Hoolekogu murekiri ei ole veel ka ministeeriumi jõudnud.

Harju maavalitsuse haridustalituse juht Riin Kivinurm ütles samuti, et kui kaebus käib valla kohta, ei saa haridustalitus abiks olla, sest haridusasutuste järelevalvet teostab kohalik omavalitsus - vald. Kui aga kellelgi on kaebus vallavalitsuse vastu, peaks selle murega pöörduma maavanema poole.

Vallavanem Kalev Laasti kommentaar:

1. Reeli Simanson on omakäelises seletuskirjas tõendanud, et mööblit ja remonttöid on tellinud tema ise ja lasteaia õppealajuhataja firmalt Nordgrupp OÜ.

04.06.2013.a. on Politsei- ja Piirivalveameti keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo alustanud juhtumi kohta ka väärteomenetlust KVS § 19 tunnustel.

2. Toiduraha osas on koolidirektor Reeli Simanson 22.05.2013.a. ja kooli majandusjuhataja esitanud seletuskirjad, millest nähtub et kohvi ostmiseks kasutati kooliõpilaste ja lasteaialaste toitlustamiseks ettenähtud raha, mis kajastus Laulasmaa Kooli toidurahade kulude ja tulude võrdlustabelis ajavahemikul 2012.a. kuni 30.04.2013.a.

Selle järgi kulutati kooli pikapäevale ja lasteaiale mõeldud toidurahasid vähem 4129,09 eurot ja kulutati personali toitlustamisele enam 2140,22 eurot. Kohvi ostmisega jäeti tasumata riigile erisoodustusmaks summas 1462,94 eurot.

3. Õpilastelt asendustundide eest raha küsimise kohta pöördus minu poole üks lapsevanem, kes edastas õpetaja e-kirja, kus on kirjutatud järgmist: „ Teatan, et 07.03 ja 08.03 olen koolitusel Tartus. Tunnid asendatakse ja e-kooli täidan hiljem, teised ei saa minu paroole kasutada. Loodusõpetuse ja inimõpetuse tunni annab külaline (Teema „Uus elu“) . Loeng maksab 1 eur. Paljud on juba raha toonud. Õpilased on ka inimest näinud ja loodan, et kõik sujub“.

4. Prantsusmaa reisi osas kulutas direktor Reeli Simanson koos lasteaia õppealajuhatajaga raamatupidamises olevate dokumentide järgi kokku 1280 eurot, millele lisandusid päevarahad summas 256 eurot. Kokku tasuti Laulasmaa kooli koolituste kulude arvelt 1536.

Ühestki raamatupidamisdokumendist ei nähtu, et direktor Reeli Simanson oleks tasunud mingigi osa reisikuludest ise.