Praeguseks on haiguse levikule lõpp tehtud, kuid kestmas on veel peiteperiood, mil võib see taas ilmneda, kirjutab LõunaLeht.

LõunaLehe toimetusse tulnud anonüümne vihje teavitas Põlva linnas levivast ja inimesi närveerima panevast haigusest. Väidetavalt levis augusti lõpus ja septembri alguses ebameeldiv nakkushaigus sügelised, mis sai alguse Põlva haigla ruumides paiknevast Põlva hoolekodust.

39 voodikoha ja 14-liikmelise personaliga Põlva hooldekodu juhataja Mati Sillaste sõnul oli haiglas tõesti ilmselt sügelistega probleem, kuid jääb selle tagamaade selgitamisel kidakeelseks. „See on juba vana lugu. Pole mõtet seda arutada,” ütles Sillaste. „Maaslamajat ei lööda.”

Sügelised ehk scabies on parasitaarne nahahaigus, mille põhjustajaks on sügelislest, kes on silmaga nähtav parasiit. Parasiit kaevub epidermisesse, liigub mõni sentimeeter ja põhjustab käikudesse munedes tugevat sügelust.

Tüüpiliseks kaebuseks on õhtune nahasügelus, mis algab 3-6 nädala möödumisel nakatumisesteriti. Sügelus tekib enamasti peale voodisse heitmist, kuna sügelislestad muutuvad soojas keskkonnas aktiivseks. Nahale tekib iseloomulik lööve, paarikaupa asetsevate täpikestena, mis võib sügamise tagajärjel tüsistuda mädase nahapõletikuga.