“Karantiin algas esmaspäevast ega kesta üle kahe nädala. Üks 37 elanikuga maja on juba põhjalikult puhastatud, madratsid välja vahetatud,” märkis hooldekodu juhataja Priit Pärna. Hoolealuste kasutada on kaks maja, kus elab praegu 58 inimest, kirjutab Pärnu Postimees.

Hooldekodu kuueaastase staažiga velsker Maarika Puusild tunnistas, et tal on niisugune kogemus esmakordne. “Täiotsimine käib iga päev, ka 35 töötaja juustest,” tõdes ta.

Puusild meenutas, et suve esimene ehmatus oli juulikuus, kui madratsi vahelt leiti mõni sibaja. “Leidsime inimeselt nii riide- kui peatäisid,” märkis ta. Augusti lõpul hakkas töötajaile silma hoolealune, kes end kahtlaselt sügas.

“Kui teda enne õhtusööki üle vaatasime, leidsimegi peast tingud. Määrisime juuksed tinguvastase kreemiga kokku, desinfitseerisime voodi ja toa,” jutustas velsker.

Nädalavahetusel naasis aga linnast hoolealune, kes pärast lõunasööki väitis, et tal kõnnib keegi seljas.” Särgi alt sibaski riidetäi.

Hooldekodu personal sattus ärevusse, paralleelselt hoolealuste peade ja riietega kahlasid kolleegid üksteise juustes, tähelepanelikumalt uuriti riideid.

Pühapäevane täiavastus oli kolmas juhus, misjärel tuli välja vahetada hoolealuste madratsid, riided ja toad desinfitseerida. “Me ei tahtnud rohkem riskida, kuulutasime välja karantiini. Pole ju saladus, et mitme meie elaniku tuttavad on pärit paigust, kus täisid ja tinge leidub. Nad tulevad pensionipäeval, istuvad vahel kaheksast alates ja ootavad, millal meie hoolealune pensionist viisteist protsenti kätte saab. Võtavad siis raha ja lähevad,” tõdes Pärna.

Puusilla ja Pärna ütlust mööda on Pärnus ainuke desinfitseerimiskamber vanglal, aga sellise kambrita täidest lahti ei saa.

“Teenus pole sugugi odav: riidekilo maksab 21 krooni ja 15 senti. Praeguse arvestuse kohaselt läheb täitõrje meile 7000 krooni maksma,” ütles Pärna.

Juhataja selgitas, et karantiini ei peaks siiski nii võtma, et mitte keegi ei pääse nüüd oma lähedast või tuttavat vaatama. “Tunneme inimesi ja näeme tulijat, kes pesematuse ja mustuse järele lõhnab, seda me sisse ei lase.”

Pärnu linnaarst Ada Kraak teadis Tammiste hooldekodus toimuvast ja pidas karantiini väljakuulutamist õigeks. Ta tõdes, et Pärnu sotsiaalhoolekanne vajab hädasti oma desinfitseerimiskambrit.

Pärnu pereabikeskuse juhataja Priit Ruut selgitas, et täiskasvanute varjupaika Riia 1b, kus tuleks iga päev desinfitseerida 35 madratsit, oli desokamber plaanitud. Selle maksumus koos paigaldamisega oleks tulnud ligemale 100.000 krooni.

Pärna arvates pole ime, kui täisid saab bussist või koguni pargipingilt, piisab teatud olendiga korraks kõrvuti olemisest.