Uus seadus muudab senisest keerulisemaks relvade rahvusvahelise salakaubaveo. "Seni oli kurjategijatel võimalik muuta relv laskekõlbmatuks, transportida see näiteks välismaale, ja hiljem uuesti töökorda seada. Selliste relvade üle puudus meil kontroll ja nende kuritarvitamist oli keeruline takistada," rääkis siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Veiko Kommusaar. "Näiteks möödunud aastal Prantsusmaal Charlie Hebdo terrorirünnakus kasutati just reaktiveeritud tulirelva."

Nüüdsest peab iga inimene, kes soovib kodus omada deaktiveeritud relva, saama relvameistrilt laskekõlbmatust kinnitava tunnistuse, milles on kirjeldatud tulirelva laskekõlbmatuks muutmisel tehtud toiminguid. Seejärel väljastab politsei- ja piirivalveamet relvaomanikule tõendi relva laskekõlbmatuks muutmise kohta.

Lisaks tõendile tehakse tulirelva osadele selgesti nähtav laskekõlbmatuks muutmist tähistav märge, kus on kirjas, millal ja kus relv laskekõlbmatuks muudeti.

Laskekõlbmatuks muudetud tulirelvi võib teise Euroopa Liidu liikmesriiki viia ainult juhul, kui need on varustatud ühtse märgistusega ja neil on kaasas tõend laskekõlbmatuks muutmise kohta.

Nende relvade puhul, millele on siiani Eestis välja antud laskekõlbmatust tõendav tunnistus, ei pea täiendavalt laskma laskekõlbmatust tuvastada, välja arvatud juhul, kui relva soovitakse võõrandada või välisriiki viia.