Eestis on ravimite ehtsuse kontrolli süsteemi ehk REKS andmekoguga liitunud pea kõik ravimite levitamisega seotud osapooled: apteegid, haiglaapteegid ja hulgimüüjad ning müügiloahoidjad ehk ravimifirmad, kinnitas süsteemi toimimise eest vastutava Eesti Ravimite Ehtsuse Kontrolli Sihtasutuse juht Raul Mill.

Mill selgitas, et esialgu jäävad paralleelselt turvaelementidega pakenditel käibele ka enne 9. veebruari 2019 toodetud turvaelementideta pakendid – seda kuni konkreetse ravimite kehtivususaja lõpuni või kuni viis aastat.

Kaarli apteegi juhataja Maija Tressumi sõnul on arvestades võltsravimite kasvavat levikut kontrolli süsteemi rakendamine ilmselgelt oluline. „Eks uue IT-lahenduse kasutuselevõtt tundub apteekritele esmalt hirmutav, nagu oli ka digiretseptiga aastate eest, teistalt ei kahtle keegi kontrolli vajalikkuses. Süsteemiga liitumine läks Tressumi sõnul apteegil suuremate probleemideta.

Ravimite ehtsuse kontrolli süsteem on loodud üleeuroopalise lahendusena, lähtudes Euroopa Komisjoni poolt vastu võetud direktiivist, mis kohustab riike kontrollima retseptiravimite ehtsust. „Vajadust selle järgi nägid kõik ravimite tootmise ja tarnimisega seotud osapooled. Näiteks on ravimitootjad finantseerinud nii Euroopa keskse kui ka rahvuslike infosüsteemide arendamist,“ selgitas Ravimitootjate Liidu juhataja Riho Tapfer. Samuti on see hea näide, kuidas on võimalik ka keerukaid infotehnoloogilisi lahendusi rakendada riikideüleselt.

Ravimite ehtsuse kontrollimiseks võetakse kasutusele uued retseptiravimite pakendid, mis on oluliselt turvalisemad. Pakenditele on lisatud unikaalne 2D märgis ja numbriline identifitseerimiskood. Ravimit müües kontrollib apteeker, kas süsteemis olev informatsioon vastab pakendil olevale turvakoodile.

Ravimite ehtsuse kontorolli süsteem on loodud üleeuroopalise lahendusena. Lisaks Euroopa Liidu riikidele on võltsravimite ehtsuse kontrolli süsteemiga liitunud ka Norra ja Šveits. Lisaks Eestile hakkavad Saksamaa ettevõtte Arvato loodud IT-süsteemi 9. veebruarist kasutama ka Austria, Luksemburg, Belgia, Soome, Holland, Norra, Prantsusmaa, Suurbritannia, Sloveenia, Hispaania, Portugal, Ungari ja Poola. Süsteemi rakendamist ja haldamist finantseerivad ravimitootjad.