Varem olidki Vaher ja temale alluv siseministeerium kinnitanud, et valdav osa uusi elamislubasid tuleks anda mitte ettevõtluseks, vaid neile välismaalastele, kes tulevad siia tööle. Peale selle kinnitati: „Nüüdseks on siseministeeriumil põhjendatud alust arvata, et alates siseministri poolt sisserände piirarvu väärkasutamise kvantitatiivsest piiramisest 4. juulil 2011 on aga esitatud hulgaliselt tähtajalisi elamislube ettevõtluseks ja piisava legaalse sissetuleku olemasolul, mille tegelikuks eesmärgiks on antava elamisloa väärkasutus.”

Hoolimata hoiatusest, mille omaenese alluvad on määruse eelnõu seletuskirjas suisa kahes kohas selge sõnaga esitanud, võttis Vaher kuulda parteikaaslast Partsi ja kinnitas 15. oktoobril uued piirmäärad: esialgse 110 ettevõtluseks mõeldud elamisloa asemel eraldati selleks otstarbeks 170 luba.

Arvutame: ettevõtluseks antava elamisloa maksumuseks nimetas IRL-i liikmetest ettevõtlik seltskond 3500 eurot (kõrvuti 64 000 euro suuruse "päris" investeeringuga). Seega 60 x 3500 eurot tähendab 210 000 lisaeurot. Pole paha!

Pikemalt samal teemal loe homsest Eesti Päevalehest