"Koostegutsemisvõime arendamiseks regulaarselt toimuvad USA ja Eesti õhuväe ühisharjutused on märgiks ühisest vastutusest meie regiooni julgeoleku eest," ütles õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

"Algaval harjutusel kasutatakse kõiki neid väljaõppevõimalusi, mida oleme aastatega Eestisse loonud. Liitlased toovad siia oma lahingulennukid, mis sujuvas koostöös Eesti õhuväe vahenditega - taristu ning seire- ja juhtimissüsteemidega - moodustavad lahinguvõimelise terviku."

Kolonel Tarieni sõnul annab see harjutus suurepärase võimaluse testida kogu meie õhuväe võimekust - alates Ämari lennubaasi ning radarpostide meeskondadest kuni õhuseireoperaatorite ja lõpuks ka õhutulejuhtideni, kes Tapa polügoonil lennukite tuld juhivad.

"Iseseisva lahinglennunduse omamine käib Eesti riigile kahjuks üle jõu, kuid Eesti õhuväe võime kaasata kiiresti ja efektiivselt liitlaste lennuvahendid meie piirkonnas operatsioonidesse tagab Eesti riigi kindla kaitse," lisas kolonel Tarien.

Kolm nädalat kestva ühisharjutuse käigus kasutatakse kaitseväe keskpolügoonil lennukite pardakahurite õppemoona ning 25-naelaseid õppepomme ning lennukid teevad polügooni ümbruses madallende. Kasutatav õppemoon ei tekita märkimisväärseid heliefekte ning plaani kohaselt lendavad keskpolügooni ümbruses korraga kaks ründelennukit. Samuti sooritatavad ründelennukid osa harjutusi koos Eesti õhuväe kergehävitajatega L-39. Harjutuslennud toimuvad tööpäeviti kell 10-17.

Harjutusel osaleb Ameerika Ühendriikide õhuväe 303. hävitajate eskadrill, mis baseerub alaliselt Missouri osariigis Whitemani lennubaasis. Maapealsete märkide ründamiseks ning maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II on tuntud oma manööverdusvõime ja pardarelvade täpsuse poolest.