Mälestusküünlad süüdatakse Kloogal kell 12 ja Põhjamaade suurim holokausti-teemalise näitus ”Exodus” avatakse Rahvusraamatukogus algusega kell 17.

Mälestusüritustel esinevad sõnavõttudega riigikogu asespiiker Maret Maripuu, Iisraeli suursaadik Soomes ja Eestis Shemi Tzur, Eesti suursaadik Iisraelis Aino Lepik von Wiren, Eesti Juudi Kogukonna president Alla Jakobson, pearabi Shmuel Kot, peapiiskop Andres Põder ja piiskop Einar Soone. Külalistena on oodata ka teiste riikide suursaadikud.

Eesti riigi, kristlaskonna ja juudi kogukonna esindajad koos Iisraeli ja teiste riikide esindajate ning külalistega süütavad koos mälestusküünlad ja asetavad pärjad holokausti mälestusmärgile Kloogal nii seal kui ka mujal hukkunud juutide mälestuseks, teatas Delfile Iisraeli Keskuse esindaja Peeter Võsu.

Mälestusküünalde süütamine on toimunud juba aastaid Kloogal, kuna Klooga kontsentratsioonilaager oli esimeseks paigaks maailmas, kus dokumenteeriti holokaustikoledused. Kloogal leiti kõigi seal tapetud, üle 2000 vangi nimed ja isikuandmed. Saksa armeel ei õnnestunud hävitada ka surnukehi, mis olid koos puutüvedega laotud põletamiseks riita.

Holokausti-teemalise näitus tuleb rahvusraamatukogusse Soomest. Näituse autor Jorma K. Ahonen on kogunud ligi 20 aastat juudi rahva ajaloo ja holokausti-teemalisi trükiseid, fotosid ja esemeid. Näitusel on üle 500 postkaardi, umbes sada kirja, hulgaliselt kaarte, dokumente ja esemeid koonduslaagritest ja Iisraelist. Näitus peegeldab karmi reaalsust, mis sai osaks juudi rahvale aastatel 1933 kuni 1945.

Teise Maailmasõja algusaastail hukati Eestis ligi 1000 juuti, misjärel 1942. aasta alguses kuulutas siinne Saksa okupatsioonivõim Eesti juudivabaks. Sõja käigus toodi Eestisse veel tuhandeid juute, kellest enamus mõrvati. Tapetud juutide täpset arvu ei ole teada, kuid suurem osa eksperte nõustub, et see oli 10 000-20 000 vahel.

Euroopas mõrvati hitlerliku poliitika tulemusel ligi kuus miljonit juuti.

Holokaustipäeva ürituste korraldajaks on Jeruusalemma rahvusvahelise kristliku suursaatkonna Eesti osakond koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga.