"Pooled sõlmisid kompromissi, kuid leppisid kokku, et kompromissi tingimusi ei avalikustata ja asja rohkem ei kommenteerita," ütles
kohtunik Külli Mõlder, kes asus eile hommikul juhtumit lahendama.

"Naiste ebavõrdne kohtlemine on Tihusel kestnud aastaid," andis eile vande all ütlusi 32-aastane endine töötaja, kolme lapse ema. Naise jutust koorus välja, et ta tundis end alandatuna, kui tema peale karjuti, teda alusetult süüdistati, kallistati, näpistati ning tema töökoormust üha kasvatati. Lisaks oli naistel väidetavalt tööandjaga tantsimise kohustus.

"Kui midagi oli korda läinud, siis ta kallistas ja surus habeme vastu põske," rääkis kohtus endine töötaja, kellele selline ülevoolava rõõmu näitamine ahistavana tundus.

Lisaks pidid naised tegema ka kõiki neid töid, millest isegi mehed keeldusid, samuti ei saanud õrnema soo esindajad erinevalt meestest suvel puhkust. Kui töökoormus kasvas, tuli töötajatel pingutada veel ka oma vabast ajast, ja kui ei jõudnud, said nad kuulda peremehe kurja häält.

"Tegin kõike ja jooksin nagu ei tea kes," rääkis naine kohtus, lisades, et tööpäevad olid pikad ja vahel helistati talle kojugi. Keelduda kolme last kasvatav üksikema ei saanud, sest vastuhakkajad lasti lihtsalt töölt lahti.

Kuna naiste ebavõrdne kohtlemine oli kestnud pikka aega, otsustasid naistöötajad 2010. aasta jaanuaris teha Martin Kivisoole ühise pöördumise, kus nõudsid, et tööandja lõpetaks nende kiusamise ja ahistamise ning laseks tööd teha. Pärast seda ühiskirja oli paar kuud valitsenud vaikus ning siis läks kõik uue hooga edasi.

Mullu märtsis kaebas kaks töötajat oma tööandja töövaidluskomisjoni. Pärast seda halvenesid suhted tööandjaga veelgi. "Aga teil oli ju võimalik keelduda," ütles Martin Kivisoo esindaja kohtus ning sai vastuseks, et mõnest asjast oli tõesti võimalik keelduda.

"Olen üks kord oma elus teise inimese peale karjunud ja see ei olnud naisterahvas," ütles Martin Kivisoo Saarte Häälele, lisades, et õnneks lõppes see peaaegu aasta kestnud jama eile ära.

"Ma ei ole kunagi nendesse süüdistustesse tõsiselt suhtunud," lisas Kivisoo, kelle arvates kinnitas ka kompromissleping seda, et asjad ei ole nii hullud, kui neid kirjeldati. Vastavalt kompromisslepingule ei tohi ta rohkem midagi kommenteerida.