Tsahkna sõnul on toimetulekutoetust vajavate inimeste arvu tõus pärast kommunaalkulude kerkimist ülimalt tõenäoline, kuid lisas, et on keeruline anda täpset hinnangut, kui palju neid lisanduda võib, kirjutas Postimees.

Riiklikku toimetulekutoetust saavad seaduse kohaselt isikud, kellel pärast üüri või kommunaalkulude maksmist kindlalt normpinnalt jääb kätte alla 500 krooni esimese perekonnaliikme ja alla 400 krooni järgmiste perekonnaliikmete kohta. Seejuures on toimetulekutoetuse piir püsinud muutumatuna juba 1997. aastast.

Mullu maksti pealinnas toimetulekutoetusi 80 miljonit krooni, tänavu arvestatakse 90 miljoni krooniga.

Kuna aga nii Tallinna Vesi kui ka Tallinna küte on lubanud tuleva aasta algusest tõsta vee ja kütte hinda, tähendab see paljudele linlastele talvel 100-200 krooni võrra senisest kopsakamaid kommunaalkulusid.

Lisaks tõusevad tuleva aasta 1. märtsist linlastele viie kuni seitsme protsendi võrra ka ühistranspordi kuupiletite hinnad. ID-kaardita sõitmisel kallinevad kaardid aga pea kaks korda.

Tsahkna ütles, et paljud inimesed ja pered kõiguvad toetuse saamise piiril, mõnel kuul seda ületades ja mõnel mitte. Ta lisas, et just need inimesed võivad suure tõenäosusega langeda pidevate toetusesaajate hulka.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialisti Ljudmilla Leiuse sõnul on toetusesaajate arv suurim talvekuudel ja varakevadel, suvel on neid üle kahe korra vähem.

Nii sai tänavu märtsis ja veebruaris toetust ligi 8700 peret, suvekuudel aga ligi 3500 peret.

Aasta jooksul vähemalt korra toetust saavate perede arv on aga tunduvalt suurem, sest inimeste sissetulekud kuude lõikes kõiguvad. Näiteks sai mullu vähemalt korra toimetulekutoetust kokku 15 667 peret ja 25 172 inimest.

Kuigi toimetulekutoetust maksavad inimestele omavalitsused, on tegemist riikliku toetusega ehk vajaliku raha annab linnadele ja valdadele riik.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Annika Loigu ütles Postimehele, et toimetulekutoetusteks omavalitsustele antava raha hulga suuruse määramisel võetakse arvesse eelmisel aastal makstud toetuste hulka ning võimalikke hinnatõuse ei arvestata.