Hanso alustab oma Facebooki-postitust viitega Reinasu sõnadele, mille järgi on Eesti naiste esindajad öelnud väga selgelt, et näokatete kandmine on naistele väga alandav. "Kas ma üldse oskan sõnadesse panna, kui silmakirjalikult see kõlab?" küsib Hanso ja jätkab tuues esile mitu vaatepunkti, mis Reinsalu sõnade tõsiseltvõetavuse küsimärgi alla seab.

"Esiteks, Eesti naiste esindajad on väga selgelt öelnud vähemalt viimased 20 aastat, kui väga alandav on saada vähem palka, olla meedias kujutatud kui dekoratsioon, kui alandav on see, et naisi on kogu iseseisvuse perioodil poliitilisel maastikul olnud krooniliselt liiga vähe (sh eriti IRLi enda ridades). Kus on IRLi senised naiste alanduse vastase võitluse viljad?" küsib Hanso.

Teiseks märgib Hanso, et näokattega tegeletakse ajal, mil kooseluseadus polevat liiga väikese huvigrupi tõttu relevantne puudutades vaid paarisadat Eesti paari. "Eesti moslemitega rääkides jõudsime selgusele, et antud seadus puudutab ei rohkem ega vähem kui ÜHT nimest Eestis. Kes, muideks, suure tõenäosusega ei hakka sellest regulatsioonist tulenevalt näokatet mitte kandma, vaid lihtsalt ei tule enam kodust välja. Oleme saavutanud marginaliseeritud ja ühiskonnaelust ära lõigatud inimese, lootes kuidagi lollakalt, et temas süveneb sügav riigitruudus," heidab Hanso Reinsalule ette tegemata kodutööd ja teeb selle tema eest ära.

Hanso lisab, et isegi kui võtame vastu 1000 põgenikku Lähis-Idast, kus näo varjamine on kombeks vaid murdosal rahvastikust, ei hakka see seadus lähema 20 aasta jooksul puudutama enamat kui 15-20 inimest. "Küll aga kindlustame, et rahakad araablased meile turistidena ei tule - prouad kannavad oma Gucci ja Armani näokatteid Istanbulis ja Moskvas ja jätavad sinna maha megasummad turistiraha."

Lõpuks kinnitab Hanso, et burka keelamist ei sobi siduda Istanbuli konventsiooniga. "Burqa keeluga tegeleda Istanbuli konventsiooni katte all? Kuulge, see konventsioon peab võitlema naistevastase vägivallaga, mille alla käib muuhulgas ka vaimne terror. Mina loen vägivallaks ka riiklikul tasandil kellelegi riiete osas ettekirjutuste tegemist. Isegi kui hijabi kasutatakse usulise sümbolina (väga vaieldav teema), peaks ikkagi IRL-i eelnõus võitlema ka nt risti kandmisega kaelas."

"Alusta, Reinsalu, maailma muutmist enda erakonna muutmisest, tehke see päriselt ka kaasavaks. Siis ehk mõjuks teie musliminaiste kottimine veidigi tõsiseltvõetavamalt. Enne aga on "naiste alandusega" tegelemine teie erakonna poolt naljanumber ja "naiste esindajate" nimel sõna võtmine lihtsalt ärakasutamine," võttis Hanso IRL-i algatuse kokku.

Hanso arvamusavalduse täismahus leiate altpoolt.